Taliansko a Francúzsko hlásia rekordné počty nakazených, sprísnia opatrenia

TA3 TASR
25.12.2021 22:14

Rekordné prírastky osôb nakazených novým koronavírusom za uplynulých 24 hodín hlásili v sobotu Taliansko a Francúzsko. Zatiaľ čo v Taliansku pribudlo za uvedené obdobie 54.762 infikovaných (deň predtým 50.599), vo Francúzsku ich bolo 104.611, čím ich počet prvýkrát prekonal hranicu 100-tisíc prípadov, informovali svetové agentúry.

Nové čísla
TASR/Alexandra Moštková

Za posledných 24 hodín bolo v Taliansku vykonaných 969.752 testov, čo je tiež rekord od začiatku pandémie, pričom pozitivita dosiahla 5,6 percenta. V nemocniciach leží na jednotkách intenzívnej starostlivosti 1071 pacientov s ochorením Covid-19. Pribudlo aj 144 úmrtí, o tri viac ako v predchádzajúci deň.

Vzhľadom na zvyšujúci sa počet infikovaných sa talianska vláda vo štvrtok rozhodla, že od 1. februára 2022 sa skráti platnosť očkovacích preukazov z deviatich na šesť mesiacov. Rozhodla tiež o skrátení minimálneho odstupu medzi druhou a treťou dávkou vakcíny z piatich na štyri mesiace, povinnom nosení rúšok v exteriéroch a respirátorov triedy FFP2 v kinách, divadlách, múzeách a na športových podujatiach a štadiónoch, ako aj vo verejnej doprave.

Vzhľadom na rýchlo zhoršujúcu situáciu chce aj francúzska vláda sprísniť pravidlá pre gastronomické prevádzky a kultúrne zariadenia. Príslušný zákon by mal kabinet prerokovať na mimoriadnom zasadnutí v pondelok a schválený by mal byť v polovici januára.

Portugalsko sa medzičasom stalo ďalšou európskou krajinou, v ktorej sa stal dominantným koronavírusový variant omikron. Ako v sobotu oznámilo ministerstvo zdravotníctva, 61,5 percenta prípadov infekcie zaznamenaných v stredu bolo pripísaných omikronu. 

Počet úmrtí a hospitalizácií na jednotkách intenzívnej starostlivosti zostáva zatiaľ "stabilný". Predpokladá sa, že omikron by do konca roka mohol byť v Portugalsku zodpovedný za približne 90 percent infekcií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok