Do Vivaldiho sa kľudne môže postaviť aj špičkový raper, hovorí koncertný majster Slovenskej filharmónie

TA3
25.12.2021 20:55

Hosťom v relácii Klub TA3 bol Jarolím Emmanuel Ružička, prvý koncertný majster Slovenskej filharmónie.

klub_ta3_4.jpg
TA3

Označuje sa ako kontroverzný husľový virtuóz. Vždy mal tendencie zakladať hudobné telesá a búrať bariéry medzi jednotlivými štýlmi. Baví ho robiť z náročného náročnejšie. Ako sám hovorí: "hudba je len jedna". Jeho vnútorná potreba prepájať klasickú hudbu s ostatnými hudobnými žánrami sa mnohokrát stretáva s nepochopením a odmietaním, napriek tomu sa svojej vízie odmieta vzdať a vznikajú projekty, ktoré sú doslova výzvou. 

Úlohou koncertného majstra je, podľa slov Ružičku, "znášať veľkú zodpovednosť". Je prvým hráčom symfonického telesa a úlohou je hrať veľké a ťažké sóla. "Koncertný majster je sólista, ale musí aj pomáhať dirigentovi a kolegom a dávať nástupy. Je to aj vizuálna hra, koncertný majster sa snaží o to, aby to bolo čo najlepšie," povedal Jarolím Emmanuel Ružička.

Hudobnú ukážku z jeho tvorby si môžete pozrieť aj tu: 

Ružička má rád akékoľvek hudobné žánre. Podľa neho by sa hudba nemala deliť. "Sú to zvuky, ktoré vyvolávajú emócie a tie sú najdôležitejšie," dodal. Ľudia ho označujú za kontroverzného. Myslí si, že je to preto, lebo rád spája rôzne žánre hudby. 

V relácii Klub TA3 zahral aj na husliach.

Chce tým poukázať na to, že aj klasická hudba má rôzne emócie. "Do Vivaldiho sa kľudne môže postaviť aj špičkový raper. Keď má to srdce, tak to dokáže prepojiť," myslí si koncertný majster. Ružičku mrzí, že ľudia sa nesnažia vidieť za vecami istú kvalitu, hovoril najmä o ľuďoch, ktorí tomu rozumejú a sú odborníci v hudobnej sfére. Jeho skladby sú inšpirované Vivaldim, ale neupravuje jeho kompozície.

Celú reláciu Klub TA3 si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok