Obyvatelia Gánoviec nechcú ďalšiu výstavbu. Obávajú sa o vzácnu prírodu v okolí

TA3
25.12.2021 19:38

V podtatranskej obci Gánovce sa sporia o tom, či je tam vhodné povoliť ďalšiu výstavbu. Samospráva chce zmeniť územný plán, aby tam mohli vyrásť nové domy.

Aktivisti tvrdia, že by to narušilo charakter obce, známej z učebníc dejepisu. Rovnako sa obávajú o vzácnu prírodu v bezprostrednom okolí. Tvrdia, že masívna výstavba by ju mohla poškodiť. 

Polemika o tom, do akej miery dovoliť výstavbu, sa v Gánovciach rozpútala už pred rokom a pol. Vtedy tu dokonca bolo referendum o tom, či ľudia súhlasia s výstavbou doliny Gánovského potoka.

Referendum bolo pre nízku účasť neplatné, hoci 260 Gánovčanov bolo proti výstavbe. Obec na svojej stránke už zverejnila návrh zmien a doplnkov územného plánu. Aktivisti nesúhlasia napríklad s formuláciou, že navrhované zmeny rešpektujú chránené územia a ochranné pásma. Alebo, že neovplyvnia negatívne zdravotný stav obyvateľstva.

Občianski aktivisti žiadajú, aby bola vypracovaná takzvaná EIA, teda aby zmeny a doplnky územného plánu posúdili úrady aj podľa zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Starosta cíti tlak od ochranársky zmýšľajúcich aktivistov, aj developersky uvažujúcich vlastníkov pozemkov. Tvrdí však, že všetko sa deje striktne v zmysle zákona.

Témy: stavba aktivista

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok