Zoológ Pataky: Správanie medveďov sa vrátilo do normálu, ostatnej zveri je požehnane

TA3
23.12.2021 07:00

Ako poľovník a fotograf má na konte aj mnoho stretnutí s divou zverou, vrátane medveďov. Tibor Pataky je zoológ, lesník, vysokoškolský pedagóg, ktorý vyučuje zoológiu a poľovníctvo. Na zver však reálne mieri iba objektívom. Hovorili sme o tom, aké zvieratá v tomto období môžeme pri turistike v lesoch stretnúť aj o tom, ako sa správať pri stretnutí so zverou.

Medvedica Ingrid mláďatá medveď strom 1140 px (TASR)
TASR

Tento rok je z hľadiska aktivity medveďov normálny. Pataky už v lese medvedie stopy nenachádza, čo bolo pred rokom v takom istom čase nemysliteľné. "Celý december, január, február, všetky medvede okrem medvedíc, ktoré rodili mláďatá, boli na nohách." V tejto súvislosti si Pataky myslí, že tento rok je pre pobyt v prírode bezpečnejší. 

"Na druhej strane, nežijú tu len medvede, ale aj ostatná zver, a je jej požehnane. Súčasné stavy raticovej zvery sú na Slovensku z historického hľadiska najvyššie, aké tu kedy boli," vyjadril sa Pataky s tým, že do istej miery sú zvieratá na ľudskú prítomnosť aj zvyknuté.

Ako ľudia však narážame na problém, že v lese sa nevieme správať, sme hluční a príliš viditeľní. Pataky vysvetlil, že dnes chodí do lesa viac ľudí, niektorí dokonca na štvorkolkách alebo snežných skútroch. Kedysi to boli najmä vidiečania a chodilo sa do pár turistických centier.

Pataky zdôraznil, že v lese nie sme sami. "V tom vidím najväčší problém našej spoločnosti, ale aj ľudstva ako takého. Je nás tu trochu viac a nevieme spolunažívať so zvieratami. Potom sa čudujeme, čo sa deje, že sú zrážky na cestách a tak ďalej. Všetko s tým súvisí," vyjadril sa zoológ.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

Témy: Slovensko les
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok