Lukáč: K stretnutiam s vlkmi dochádza. Doporučujem si ich vychutnať, sú úplne bezpečné

TA3 IP
21.7.2021 07:00

Od 1. júna sa na Slovensku oficiálne skončil lov vlka dravého. Stal sa tak chráneným živočíchom podobne, ako medveď. Kým správy o medveďoch a ich stretoch s ľuďmi sa v posledných týždňoch objavujú často, o vlkoch počuť nie je. Prečo je to tak sme sa pýtali náčelníka Lesoochranárskeho zoskupenia VLK Juraja Lukáča.

vlk šedý ilu 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Výnimky a záujmové skupiny

"K stretnutiam vlkov s ľuďmi dochádza minimálne rovnako často ako k stretnutiam s medveďmi," vysvetľuje Lukáč s tým, že takéto stretnutia nie sú medializované, keďže pri nich nikdy nedochádza k fyzickému kontaktu "nehovoriac o poškodení zdravia ľudí". Lukáč obviňuje z medializácie stretnutí s medveďom "záujmovú skupinu" ktorá presadzuje lov veľkých šeliem a medveďa považuje za hodnotnejšiu trofej v porovnaní so zabitým vlkom.

Medvede vďačia za svoju ochranu legslatíve Európskej únie. "Medveď bol od začiatku zaradený medzi celoročne chránené živočíchy a na vlka vybavili v Bruseli zástupcovia štátnej ochrany prírody a poľovníckeho zväzu výnimku," opisuje Lukáč.

Impozantná šelma

Vlka môžeme stretnúť podľa Lukáča najčastejšie v oblasti severovýchodného Slovenska, prípadne v centrálnej časti krajiny. "Stretnutia s vlkom sú náhodné a relatívne zriedkavé a doporučujem si ich vychutnať, pretože sú úplne bezpečné," hovorí šéf VLKa. "Je to veľmi pekný zážitok stretnutia s impozantnou šelmou, ktorá na človeka neútočí a neubližuje mu," zdôrazňuje Lukáč.

"Ak vlk vidí človeka skôr a z bezpečnej vzdialenosti, veľmi často neuteká ako ostatná zver, ale človeka zvedavo pozoruje a nechá ho prísť až do vzdialenosti, ktorú on považuje ešte za bezpečnú, veľmi často aj len niekoľko desiatok metrov," opisuje Lukáč.

Vlci rozpoznávajú ľudí

Podľa Lukáča vlk rozozná už z diaľky ozbrojeného človeka od turistu a "starší vlci poznajú určite aj ľudí, ktorí sa v danej oblasti vyskytujú často a neboja sa". Lukáč vysvetľuje, že práve takto dochádza u ľudí k strachu, ktorý je, ako zdôrazňuje, neopodstatnený. "Ako v prípade nedávno medializovaného prípadu dvoch drevorubačov na juhu Poľska, ktorých zblízka pozorovali mladí vlci a oni mali zbytočný a klamlivý dojem, že chcú na nich zaútočiť."

Práve Lesoochranárske združenie VLK sa dlhodobo pokúšalo o zaradenie vlka medzi chránené živočíchy. "Ich dlhé úsilie, aby sa tento krásny tvor chránil celoročne, sa podarilo," vyjadril sa minister životného prostredia Ján Budaj, keď podpisoval vyhlášku o vlku. Aktivistom poďakoval, pretože podľa jeho slov bez občianskej podpory by minister životného prostredia bol "veľmi slabá figúra".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok