Spustili registráciu pre deti od 5 do 11 rokov. Na očkovanie ich môžu prihlásiť rodičia

TA3
22.12.2021 14:36

Očkovať sa už môžu aj menšie deti od 5 do 11 rokov. Národné centrum zdravotníckych informácií spustilo registráciu, svoje deti môžu prihlásiť rodičia alebo zákonný zástupca.

Dokonči: Deti - očkovanie
TASR/AP

Rodičia alebo zákonní zástupcovia už môžu deti od 5 do 11 rokov prihlásiť na očkovanie. Podľa Národného centra zdravotníckych informácií im bude pridelená vakcína Comirnaty od spoločností Pfizer/BioNTech.

Vakcína Comirnaty konzorcia spoločností Pfizer/BioNTech je prvou, ktorú Európska agentúra pre lieky schválila na používanie u mladších detí. Táto očkovacia látka je už schválená na podávanie deťom od 12 rokov.

Mladšie deti dostanú menšiu dávku účinnej látky – iba desať mikrogramov namiesto 30 mikrogramov. Podobne ako u starších, dostanú dve dávky prostredníctvom injekcie do hornej končatiny v rozmedzí troch týždňov, informovala agentúra.

Medzi vedľajšími účinkami vakcíny sa objavila bolesť v mieste vpichu, únava, bolesti hlavy, začervenanie a opuch v mieste podania injekcie, bolesti svalov a zimnica. Tieto prejavy boli väčšinou mierne až stredne závažné a k zlepšeniu stavu došlo v priebehu niekoľkých dní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok