Novinár odhalil, ako fungujú zberači kokaínu v prístave. Colníkov dostávajú do úzkych

TA3 ČTK
26.12.2021 07:00

S tým, ako rastie množstvo kokaínu pašovaného do Holandska cez prístav v Rotterdame, pribúda aj mladých mužov, ktorým zločinecké skupiny platia, aby drogy vynášali z ostatného nákladu z Latinskej Ameriky. Takzvaní "zberači kokaínu" sú kľúčovým článkom v dodávateľskom reťazci na európskom trhu s drogami.

kokaín
TASR/AP (ilu)

Píše o tom na svojej internetovej stránke britská stanica BBC. Na záberoch z kamerového systému z rotterdamského prístavu je vidieť skupinu ľudí, ako beží v rade za sebou k prepravnému kontajneru. Zásielka tropického ovocia z Kolumbie je už vyložená, ale v jednej kovovej debne, ktorá sa ničím nelíši od tisícov ďalších, náklad ešte zostal. Vnútri chladiacej jednotky je ukrytých 80 kilogramov kokaínu, čo je množstvo, ktoré by sa na ulici dalo predať za štyri milióny eur.

2000 € za každé vynesené kilo

Úlohou zberačov je dostať drogy z kontajnerov a potom preč z dokov, aby ich bolo možné dopraviť do Amsterdamu, Berlína alebo Londýna. "Prístav je zlatou baňou, je to paráda," uviedol muž s rozostrenou tvárou a kapucňou na hlave novinárovi Dannymu Ghosenovi z televíznej relácie Danny´s Wereld vysielanej na stanici spoločnosti VPRO. "Môže dobre zarábať, je to blízko domova a práca je vždy," pochvaľuje si. Je Jedným z mladých mužov, ktorých zamestnávajú zločinecké organizácie. "Každý práca je iná," vysvetľuje muž. "Jeden šéf povie "Zarobíte toľko a toľko, a to si rozdelíte medzi seba," hovorí. Iný zase zberačom prenechá trochu drog, ktoré potom môžu sami predať. Zarobia si okolo 2000 eur za každý kilogram kokaínu, ktorý vynesú.

"Prvýkrát sme si ich všimli asi tak pred dvomi rokmi," hovorí Andre Kramer, majiteľ firmy, ktorá sa zaoberá vykládkou kontajnerov. "Skôr to bývali jeden-dvaja ľudia a stávalo sa to raz, dvakrát do roka. V poslednom polroku sa skupiny zberačov zväčšili, majú desať alebo 12 členov," vysvetľuje.

Objem kokaínu dovážaného do Holandska exponenciálne rastie a metódy zberačov sú stále sofistikovanejšie. Niekedy kokaín osobne z prístavu nevynášajú a namiesto toho ho prekladajú do kontajneru, ktorý gang za týmto účelom s pomocou niekoho zasväteného priamo z prístavu vyznačí, a potom ho odvezie nákladné auto. Niekedy gangy čakajú v prístave na dodávku drog. "Nedávno sme objavili tri hotelové kotajnery," hovorí Kramer. "Zberači v nich strávili deň, alebo dva - jedia tam, pijú... Našli sme v nich matrace, prádzne fľaše od vody, obaly z jedál," hovorí. 

Takmer v kontajneri zomreli

Ale čakať v "hotelovom kontajneri", kým bude vzduch čistý, môže byť veľmi nebezpečné. V septembri deväť mužov uviazlo vnútri kontajneru čiastočne zaplnenom kmeňmi stromov, pretože sa mu zasekli dvere. Vnútri ubúdalo kyslíka, rástla teplota a zberači museli zavolať na tiesňovú linku. "Mali sme informáciu, že deväť ľudí zrejme zomrie v kontajneri, ale je to v termináli medzi 100-tisíc ďalšími kontajnermi a zberači nevedeli, kde presne sú," hovorí Jan Janse, šéf polície v rotterdamskom prístave. Policajtom sa ich podarilo nájsť, z bezpečnostných dôvodov však neuvádzajú ako. Niekoľko zberačov skončilo v nemocnici s dýchací problémami.

V roku 2014 colníci a polícia v rotterdamskom prístave zadržali viac ako 5000 kilogamov kokaínu, vlani to bolo už 41-tisíc kilogramov a Janse odhaduje, že tento rok to bude 60-tisíc kilogramov. A je to len zlomok skutočného množstva, ktoré sa do prístavu dostane. V septembri bolo v priebehu jedného týždňa dolapených 110 zberačov. Ale pokiaľ nie sú chytení priamo pri čine, hrozí im len pokuta 100 eur za porušenie zákazu vstupu. "Tvrdíme, že sa len prechádzame, že nás fascinujú kontajnery," vysvetľuje muž, ktorý sa živí vynášaním drog z prístavu.

Prístav v Rotterdame meria 42 kilometrov a je najväčší v Európe. Každý deň tu vybavia 23-tisíc kontajnerov. A kľúčovým faktorom pre zberačov a gangy, pre ktoré pracujú, je korupcia. "Pokiaľ sem prídete zajtra ráno, zaručujem vám, že môžete získať bezpečnostný preukaz. Stačí povedať niekomu z robotníkov, aby vám preukaz na deň požičal za 500 eur," vysvetľuje zberač. "Bolo by náročné robiť našu prácu, keby sme nemali niekoho vo vnútri, napríkald colníka. Má napríklad kontajner, ktorý čaká na prehliadku, ale pre vás ho z inšpekčného zoznamu vyradí," opisuje. A pokiaľ ľudia vnútri nechcú spolupracovať, príde na rad zastrašovanie. "Keď vám colník povie "nie", vyhrážate sa jeho deťmi, potom rýchlo povie "áno"," dodáva. 

Colníkom sa chodia vyhrážať až domov

Andre Kramer hovorí, že jeho zamestnanci sú pod tlakom, pretože tí, ktorí pracujú pre organizovaný zločin, ich majú na očiach. "Chodia za nimi domov, a napríklad im hovoria, aby kontajnery umiestňovali blízko plota," hovorí. Šéf rotterdamských vyšetrovateľov Hugo Hillenaar tieto príbehy dôverne pozná. "Veľká časť kriminality v meste nejak súvisí s problémom s drogrami," hovorí. "Teraz máme skoro každý deň incident so streľbou, náslie rastie," priznáva. Obchod s kokaínom má i krvavé následky siahajúce za hranice Rotterdamu, vrátane júlovej vraždy priminentného investigatívneho novinára Petera de Vrieseho.

Hillenaar dúfa, že zmenu k lepšiemu prinesie sprísnenie zákona, podľa ktorého za neoprávnený vstup do prístavu bude od budúceho roka namiesto pokuty hroziť ročné väzenie. Ale vzhľadom na to, aké čiastky si zberači môžu zarobiť, si nie je podnikateľ Andre Kramer istý, či to bude fungovať. Obáva sa, že sa situácia môže vyostriť. 

"Teraz zberači odchádzajú v pokoji. Ale bude to tvrdé, keď začnú používať čokoľvek, len aby sa dostali preč - zbrane, nože. Nechceli by sme mať divoký západ vo svojom terminále," hovorí. Niektorých mladých mužov hrozba pobytu za mrežami môže priviesť k tomu, že si to rozmyslia skôr, ako si oblečú tmavé oblečenie a vkradnú sa do jedného z rotterdamských kontajnerových dep. Ale vzhľadom na to, že ide o veľké peniaze, iní sa odradiť nenechajú. Sú si vedomí toho, že hrajú dôležitú úlohu na európskej kokaínovej scéne, a že ide o podnikanie, ktoré sa len tak neskončí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok