ROZHOVOR: Prečo len marihuana a nie aj extáza? Odborník na závislosti šokuje

TA3/mm
8.11.2021 16:58

Určite je lepšia liečba ako vysoké tresty, hovorí na margo návrhu zákona koaličných poslancov znížiť tresty za držanie drog odborník Ľubomír Okruhlica z Centra pre liečbu drogových závislostí.

Marihuana žena 1140 px (TASR)
TASR

Do parlamentu prichádza návrh, ktorý by znížil trestné sadzby v súvislosti s držbou drog. Váš názor na to?

Z medicínskeho hľadiska som za. Pokiaľ je to držba drog, tak z našej praktickej skúsenosti vieme, že ako prví sú zachytení tí, ktorí už majú problém so závislosťou. Tých to núti si drogu zohnať a užiť. V západnej Európe sa to rieši tak, že tresty sú miernejšie pre týchto ľudí (ktorých prichytia s drogou), pretože tí to nemajú pre to, že by chceli páchať nejakú trestnú činnosť, ale je to skutočne pre ich potrebu. Nedekriminalizuje sa to, ale ak súhlasí človek s liečbou, dostane miernejší trest. Ak by dostal len trest, ten si odpyká, ale bude pokračovať v užívaní. A zlé je aj to už vôbec, že dostane prísny trest a ústavnú liečbu, kde je on proti svojej vôli. To sa takto inde nerobí. Z nášho lekárskeho hľadiska sú tí závislí chorí. Iná vec je, ak to má na dílovanie. A rekreační užívatelia sú medzi zachytenými políciou veľmi zriedkavo.

Verejnosť sa môže obávať úmery, a tým aj sociologickej teórie, že menšie tresty môžu znamenať ľahšiu dostupnosť, a tým aj väčší počet užívateľov, ale aj závislostí.

To je v prípade dekriminalizácie. Vtedy je to možné a hovorili sme, že by sa to potom malo kompenzovať rozšírením ponuky siete služieb prevencie a liečby. A v prípade zmiernenia trestov je vždy najdôležitejšia liečba. Nie je dobré, ak užívateľ ide do väzenia, do kriminálneho prostredia, a na dlhý čas. Rozhodne nie som za pardónovanie trestných činov, ale z hľadiska prevencie a kriminality je účinnejšia liečba. Ale mala by byť dobrovoľná. Ak ju zadržaný odmietne, tak nech dostane taký trest, aký mu bude vymeraný.


Čo by chceli poslanci

Pri držbe troch dávok zníženie maximálnej hranice trestu z troch rokov na jeden, pri desiatich dávkach z piatich rokov na dva. Súd by mal zároveň mať možnosť uložiť namiesto trestu ochrannú liečbu.

Tí, ktorým našli drogy opakovane, dostávali dnes 10 až 15 rokov, po novom by sa sadzba znížila na 5 až 10 rokov. Pri ľuďoch, ktorí si pestovali marihuanu pre vlastnú spotrebu, by nebola dolná hranica sadzby.

Máte nejaké skúsenosti zo zahraničia, čo znamenalo zmäkčenie trestov pre ďalší vývoj tejto kriminality, ale aj pre vývoj závislostí?

Tie tresty boli ale u nich posledných 20 až 30 rokov stále menšie ako u nás. Ak hovoríme u nich o zmäkčení, hovoríme o dekriminalizácii až legalizácii ako napríklad v Kanade. Pri legalizácii je skúsenosť kratšia. Ak zoberieme napríklad spomínanú Kanadu, tam stúpol počet užívateľov cannabisu medzi strednou a staršou generáciou, v Čechách to bolo zo začiatku medzi mladšou vrstvou. Ja by som sa toho (nižších trestov) nebál. Logicky by to malo ísť na úroveň, ako je to v týchto krajinách. Rozhodne podľa mojej skúsenosti je účinnejšie, ak sa zadržaný človek, ktorý je na marihuane závislý, ide liečiť, ako by sa mal prísne trestať.

Pri paragrafe 173, ktorý hovorí o výrobe drog, sa sadzba trestov do 15 rokov nemení. Je tu však zmena pri ľuďoch, ktorí si pestovali marihuanu pre vlastnú spotrebu - sudcovia by mohli byť zmierliví, čo by im umožnilo odstránenie dolnej hranici sadzby. Čo si myslíte o tejto zmene? Nie je to príliš uvoľnené? A zneužiteľné?

Neviem, to ukáže prax. Ak by ministerstvo videlo, že to ide neželaným smerom, tak zákon môže novelizovať. Je o zložitá otázka. Marihuana má isté vegetačné obdobie a podobne, to už sú policajné logisticko-právne otázky. A vstupuje do toho nielen dokázanie, či to mal pre svoju potrebu, ale aj obsah účinnej látky a podobne. Ak ide o ľudí prichytených s malých množstvom, tak je otázne, prečo selektovať len ľudí s marihuanou, keď vieme, že napríklad extáza prakticky nevyvoláva závislosť. Za extázu, ktorá nemá veľké riziká a nájde sa u niekoho jedna, dve tabletky, tak dostane vyšší trest ako pri marihuane? A to isté platí aj pri iných drogách. K drogám sa väčšinou dostanú ľudia ako mladí, ale závislosť sa výrazne prejaví neskôr, keď majú 25 rokov, a tých budeme trestať prísne a toho s marihuanou nie? Som za to, aby bol pri závislých nižší trest, ale nielen to, ale aby títo ľudia išli na liečbu. Ale keď sa sami rozhodnú. A potom by dostali nižší trest.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok