Bylinky na prípravu rýb: Viete, ako dochutiť kapra, lososa či pstruha?

TA3/zm
20.12.2021 16:00

Vianočnú rybu dokonale ochutia bylinky, len treba vedieť, aké konkrétne sa hodia k rôzny druhom rýb. Kapor sa zo sviatočných stolov pomaly vytráca a pomerne často sa na štedrú večeru servíruje i losos alebo pstruh.

Bylinky na prípravu rýb: Viete, ako dochutiť kapra, lososa či pstruha?
Profimedia

Čerstvé zelené bylinky dodajú svojou arómou dokonalú chuť vianočnej rybe. Pripraviť si z nich môžete marinádu, alebo i celé i nasekané len voľne položiť na plech. Na rozdiel o kupovanej koreninovej zmesi na ryby zelené vňaťky neobsahujú žiadne konzervačné látky. Rybacie mäso však nesoľte a nekoreňte príliš skoro, mohlo by sa vysušiť.

Kôpor

Populárny filet z lososa čoraz častejšie vidieť na vianočnom stole. Ak ho chcete dobre ochutiť, použite na to kôpor. Má nasladlú chuť, ktorá sa síce hodí najmä k rybám s bielym mäsom, ale losos je výnimka. Kôpot skvelé dochutí jedlo aj v kombinácii s ďalšími bylinkami, ako je bazalka, pažítka či petržlenová vňať.

Bazalka

Možno ju používate len do talianskych receptov ako sú špagety, ale bazalka vie perfektne ozvláštniť aj vianočnú rybu. Hodí sa na výrobu marinády k druhom s bielym mäsom. Rozmixujte ju spolu s olivovým olejom a pretlačeným cesnakom. Ak neobľubujete pesto, ale chcete bazalku použiť ako klasickú bylinku, nakombinovať ju môžete s tymiánom, rozmarínom, ale aj kôprom a pažítkou. Pozor, má výraznú arómu, ktorá môže prebiť ostatné chute, preto ju používajte v menších množstvách.

Majoránka

Korenistá vôňa s majoránky sa výborne hodí k rybám ako je jeseter, šťuka alebo sumec. Majoránka dopĺňa vždy tučnejšie ryby, ktoré sú vďaka nej ľahšie stráviteľné. O to viac, aj pridáte ešte aj cesnak.

Šalvia

Možno vám ako prvý napadne čaj, ale šalvia je perfektná aj k sladkovodným rybám, napríklad k pstruhovi. Jej zemitá a aromatická chuť si rozumie s rozmarínom alebo bazalkou. Ale aj v tomto prípade platí, že s ňou treba narábať opatrne, aby neprevládala.

Bobkový list

Bobkový list je pomerne podceňovanou koreninou, ktorú používame v slovenskej kuchyni striedmo a najmä málokedy v spojitosti s rybami. Pritom sa hodí k jemnému mäsu, aké má treska alebo ostriež. Bobkový list použitie aj pri príprave rybacej polievky, ak je to u vás zvykom.

Tymián

Krásna vôňa tymiánu dokonale vynikne v kombinácii s cesnakom a citrónom. Toto kombo sa hodí napríklad ku pstruhovi. Ideálne, ak ho pripravujete dusením alebo pomalým pečením a tymián vložíte do jeho vnútra.

Rozmarín

Veľmi aromatickú bylinku, akou je rozmarín, v prvom rade používajte len pri dlhej tepelnej úprave. To, k akej rybe ho doplníte je až sekundárne. Ak vám jeho vôňa a chuť neprekáža, hodí sa prakticky ku všetkým druhom. Najlepšie, ak narežete kožu a povkladáte ho do zárezov.

Estragón

Estragón si zoberte na pomoc, ak sa chystáte na Štedrý deň rybu vyprážať. Mimoriadne sa hodí do strúhanky, ktorá vďaka nemu dostane celkom nový rozmer.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok