Tragédia na východe Slovenska. Pri požiari zomrel muž, ôsmi sa ťažko zranili

TA3 TASR
21.12.2021 10:09

Požiar, ku ktorému došlo v skorých raných hodinách v utorok v Domove sociálnych služieb v obci Osadné v okrese Snina, si vyžiadal jednu obeť a ôsmi sa ťažko zranili. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

"Oheň vznikol krátko pred 3.00 h zo zatiaľ nezistených príčin. Všetci klienti z trojposchodovej budovy domova museli byť evakuovaní. Žiaľ, jeden klient, 40-ročný muž, na následky požiaru zomrel. Ďalší ôsmi klienti sa zranili ťažko a jeden ľahko. Na mieste sú okrem humenských kriminalistov aj zisťovateľ príčin požiarov a pracovníci kriminalistického a expertízneho ústavu," uvádza polícia. Humenský vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia.

Požiar si zamestnanci všimli na prvom poschodí. "Pri vstupe do miestnosti, po otvorení dverí, sa začal z priestorov valiť dym spôsobený požiarom. Zamestnankyne a privolaní zamestnanci začali požiar hasiť s použitím hasiacich prístrojov a zároveň evakuovať prítomných prijímateľov. Požiar ohlásili na tiesňovú linku 112 a pokračovali v evakuačných a záchranných prácach," povedal Šrenkel.

Klienti, ktorí sa nadýchali splodín, hospitalizovali podľa jeho slov v Nemocnici Snina. "Ich stav je nateraz podľa vyjadrení lekárov stabilizovaný. Jedna zamestnankyňa bola hospitalizovaná s popáleninami ruky," priblížil riaditeľ. Ďalšie práce na uhasení požiaru a záchrane prijímateľov pokračovali za účasti všetkých záchranných zložiek - hasičov, policajtov a záchrannej zdravotnej služby. Svoju činnosť začal aj krízový tím zariadenia pod vedením riaditeľa zariadenia a starostu obce Osadné.

Prešovský samosprávny kraj podľa jeho hovorkyne Daše Jeleňovej ako zriaďovateľ vyjadruje ľútosť nad nešťastnou udalosťou. Nateraz je podľa jej slov situácia zastabilizovaná, objekt je obývateľný a je zabezpečený chod zariadenia.

"O príčinách nešťastia je nateraz priskoro hovoriť, okolnosti i rozsah škôd prešetrujú experti policajných i hasičských zložiek. Na mieste je aktuálne i vedenie odboru sociálnych vecí a rodiny Úradu PSK, kraj bude nápomocný pri rýchlom a promptnom odstránení dôsledkov tejto mimoriadnej udalosti, aby sa život v DSS čo najskôr dostal do normálu a aj blížiace a sviatky boli čo najprívetivejšie," povedala Jeleňová.

Z pohľadu nastavenia bezpečnostných noriem a ochrany zdravia bolo a je spomenuté zariadenie podľa jej slov jedno z najpríkladnejších. "Tak, ako každé iné zariadenie tohto typu, má svojho bezpečnostného technika s vypracovanými postupmi a opatreniami. Navyše, CSS Zátišie vrátane DSS v Osadnom prešlo pred pár mesiacmi hodnotením kvality Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR s prizvaním externých hodnotiteľov a dosiahlo najvyššie možné hodnotenia z pohľadu kvality služieb, personálneho zabezpečenia, ubytovania vrátane nastavenia a dodržiavania bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci," dodala Jeleňová.

Príčina vzniku požiaru je podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Miroslavy Knišovej v štádiu zisťovania. "Následkom požiaru vznikla majiteľovi priama materiálna škoda predbežne vyčíslená na hodnotu 10-tisíc eur," povedala.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok