Pri odmenách pre zdravotníkov vláda zabudla na vodičov sanitiek, asociácia to považuje za diskrimináciu

TA3 TASR
21.12.2021 12:51

Asociácia dopravnej zdravotnej služby považuje nezaradenie vodičov dopravnej zdravotnej služby a záchrannej zdravotnej služby do skupiny oprávnených poberateľov odmeny pre zdravotníckych pracovníkov vo výške 350 eur za diskriminačné

Na utorkovom brífingu v Trenčíne to povedal predseda asociácie Michal Bahelka. „Dehonestuje to prácu stoviek vodičov dopravnej zdravotnej služby, ktorí od rána do večera prevážajú pacientov s ochorením Covid-19. Títo ľudia tiež riskujú svoje zdravie, tak ako ostatní zdravotnícki pracovníci, v prvej línii a určite si zaslúžia odmenu a vďaku,“ skonštatoval Bahelka s tým, že takéto diskriminačné rozhodnutie môže znamenať ďalší odliv personálu dopravnej zdravotnej služby a ohroziť tak jej fungovanie.

Ako dodal, rovnako je diskriminovaná početná skupina vodičov pracujúcich v záchrannej zdravotnej službe, ktorí sú súčasťou záchranárskych tímov. Podľa rozhodnutia vlády nárok na odmenu nemajú. Dopravná zdravotná služba podľa neho zamestnáva 800 až tisíc vodičov.  

„Vyzývame preto Vládu Slovenskej republiky a Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky, aby urýchlene pristúpili k úprave svojho rozhodnutia a vodičov dopravnej zdravotnej služby aj záchrannej zdravotnej služby zahrnuli do skupiny oprávnených poberateľov odmeny. Veríme, že ide len o chybu z nedopatrenia a zamestnanci oboch zdravotných služieb nebudú diskriminovaní. V opačnom prípade by mal predseda vlády vysvetliť, prečo uvedení zamestnanci boli z nároku na odmenu vylúčení,“ zdôraznil Bahelka.

Ako informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky Zuzana Eliášová, cieľom rezortu bolo nastaviť systém odmeňovania čo najspravodlivejšie, aby odmenu dostali všetci zdravotníci.

„Jediným kritériom je fakt, aby mal pracovník zdravotnícke vzdelanie. Prácu všetkých zdravotníkov si nesmierne vážime a odmena vo výške 350 eur je symbolickým poďakovaním za ich prácu,“ doplnila hovorkyňa s tým, že ak má zamestnanec dopravnej zdravotnej služby zdravotnícke vzdelanie, patrí aj jemu odmena.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok