Sloboda prejavu má hranice. Tie majú chrániť demokraciu, tvrdí Kolíková

TA3
7.12.2021 22:10

Šírenie klamstiev sa väzením zrejme trestať nebude. Proti návrhu Márie Kolíkovej sa postavila Veronika Remišová aj Boris Kollár. Za jeden gram marihuany by sa už nemalo ísť do väzenia. Ministerka spravodlivosti totiž upravuje Trestný zákon. Sadzby sa menia aj pri iných drogách. Je preto otázne, ako sa k návrhu postavia koaliční partneri.

k_8.jpg
TA3

Drogová trestná činnosť

Spoločnosť sa časom vyvíja. V novele trestného zákona je časť aj o drogovej trestnej činnosti. Ministerka spravodlivosti, Mária Kolíková, chce v novele zákona prihliadať aj na aktuálnu situáciu. „Máme tu trestný zákon z roku 2005.“ Ďalej dodáva: „Musíme sa pozrieť aj na hranice ako máme nastavenú škodu, pri ktorej sa určuje, že tento čin už je trestný.“

Koalícia sa podľa Kolíkovej zhoduje na potrebe novely trestného zákona. Nezhodujú sa v určitých bodoch novely. V novele sa nachádza aj časť, ktorá sa týka dezinformácii. „Je tu šírenie bludov, ktoré ovplyvňuje ľudí pri dôležitých otázkach, ktoré sa týkajú ich ochrany života a zdravia. Máme tu už trestné činy, ktoré pracujú s otázkou pravdivej informácie. Napríklad tzv. Osvienčimská lož. Šírenie neprávd o tom, že tu neboli koncentračné tábory. Toto je jednoznačne trestný čin.“ Pripomína, že v európskej histórii sa počas druhej svetovej vojny, vďaka nenávistným prejavom udialo vyhladzovanie rás a národov.

Obrana demokracie

Demokracia sa podľa Kolíkovej musí brániť a vyplýva to podľa nej, aj z Európskeho dohovoru a slovenskej ústavy. „Slobodu prejavu nemáme bezbrehú, ona má hranice, a práve tie hranice majú chrániť demokraciu.“

Úpravu v trestnom zákone si podľa nej vyžadovali orgány činné v trestnom konaní. „Útoky, ktoré boli na zdravotníkov, súviseli práve s dezinformáciami.“ Myslí si, že je potrebné zaoberať sa aj príčinami útokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok