Košický kraj má v pláne urýchliť stavbu diaľnice na Zemplín

TA3/SZ
21.12.2021 11:00

Košický samosprávny kraj vypracuje svoju vlastnú štúdiu na prepojenie diaľnice D1 a cesty od Bidoviec na Ukrajinu.

Križovatku diaľnic a s ňou aj nultý bratislavský obchvat by mali otvoriť až o päť rokov
TASR/Michal Svítok

Krajskí poslanci schválili rozpočet, v ktorom je na účel štúdie vyčlenená suma pól milióna eur. Zastupiteľstvo kraja uznesením rozhodlo, že ak ministerstvo dopravy a výstavby nezabezpečí použiteľnú štúdiu na výstavbu diaľnice, urobí tak predseda košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Kraj chce, aby vláda čo najrýchlejšie dokončila diaľnicu z Bidoviec do Vyšného Nemeckého. Úsek meria zhruba 70 kilometrov.

Trnka vyjadril aj svoje rozhorčenie. ,,Prvú štúdiu k diaľnici z Košíc na Ukrajinu vypracoval štát ešte v roku 2014. Prešlo sedem rokov, počas ktorých sa nič nedialo a Národná diaľničná spoločnosť (NDS) sa púšťa do ďalšej štúdie realizovateľnosti. Tentoraz pôjde o multimodálnu štúdiu. To znamená, že pre vládu SR už diaľnica nie je na prvom mieste, pretože štúdia NDS má dať odpoveď na otázku, či nie je možné riešiť dopravu aj inak, napríklad rozšírením cesty prvej triedy v niektorých častiach, posilnením vlakových alebo autobusových spojení a podobne”, povedal Trnka. Ďalej hovorí, že štúdia mala byť hotová už na konci roku 2023. ,,Nepáči sa nám postup ministerstva dopravy, z nášho pohľadu je to hľadanie výhovoriek, prečo diaľnicu na Zemplín nestavať”, dodal.

Cesta medzi Košicami a Michalovcami je najfrekventovanejším úsekom v kraji, po ktorej prejde denne zhruba 15 tisíc áut a toto číslo stále rastie. Košický kraj je aj počtom kilometrov a rýchlostných ciest na spodných priečkach v porovnaní s ostatnými krajmi. Štúdiu vypracuje nezisková organizácia Dopravná Infraštruktúra Košického samosprávneho kraja. Zakladateľom organizácie je samotný kraj. Jej založenie schválili poslanci.

Diaľnica by mala byť dostavaná do roku 2030, pretože tvorí Transeurópsku dopravnú sieť Ten-T Core, ktorej termín dokončenia je zmluvne viazaný. Verejné obstarávanie by malo byť vyhlásené v prvej polovici roku 2022 a dodanie štúdie bude do 9 mesiacov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok