Novela zákona zabezpečí väčšiu bezpečnosť cyklistov na cestách

TA3/SZ
14.12.2021 11:00

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o cestnej premávke, ktorá zlepší najmä bezpečnosť cyklistov na našich cestách

Bicykel cyklisti
TASR/Milan Kapusta

Novela zákona definuje odstup vozidiel a cyklistov pri ich predbiehaní. Okrem cyklistov sa táto zmena dotkla aj chodcov a kolobežkárov. Zadefinovalo sa tak bezpečné predchádzanie, pri ktorom musí byť zachovaný bočný odstup najmenej jeden meter pri rýchlostiach do 50 kilometrov za hodinu, a najmenej 1.5 metra pri vyšších rýchlostiach.

K povinnostiam vodiča pribudlo aj neohrozenie cyklistov na ceste pre cyklistov pri odbočovaní a vchádzaní na cestu. Novela zakazuje okrem zastavenia vozidla na priechode pre chodcov a priechode cyklistov aj zastavenie na mieste na predchádzanie.

Novela ďalej jasne ustanovila prednosť všetkých, ktorý idú priamo pred tými ktorý odbočujú bez ohľadu na stavebnú formu cesty a jej oddelenosť. Táto zmena sa dotkla aj cyklistov jazdiacich súbežne s hlavnou cestou po priechode určenom pre cyklistov. V novele sa upravuje aj zákaz zastavenia a státia na cyklistických chodníkoch, cestách a priechodoch.

cyklisti bicyklovanie cyklotrasa hrádza Bratislava 1140px (TASR/Štefan Puškáš) TASR/Štefan Puškáš

Navrhnuté bolo aj umožnenie jazdenia cyklistov po chodníku v prípade, že vezú, alebo sprevádzajú dieťa do 10 rokov. Pribudla aj možnosť jazdy cyklistov vedľa seba nielen na cestičke pre cyklistov, ale aj iných komunikáciách, na ktorých nie je takáto jazda problematická.

Taktiež pribudne možnosť jazdy vedľa seba pri skupinových jazdách. Z hľadiska pravidiel cestnej premávky sa doplní medzi osobitné oblasti bicyklová cesta. Takáto cesta musí byť vymedzená dopravnou značkou. Vjazd áut na takúto cestu je povolený len vtedy, ak to umožňuje dodatková dopravná značka. V prípade umožnenia vjazdu motorovým vozidlám na takúto cestu má cyklista vždy prednosť.

Rozšíril sa aj kruh osôb, ktorým budú poskytnuté informácie z evidencie vozidiel. Tieto informácie budú podľa novely poskytnuté aj advokátom výlučne za účelom výkonu povolania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok