Nákupná horúčka pokračuje: Na čo si dať pozor v povianočných výpredajoch?

TA3/zm
27.12.2021 10:00

Prvá vlna nákupného šialenstva bola najskôr pred Vianocami, kedy ste sa naháňali za darčekmi. A druhá prichádza v tomto období, kedy sa viacerí z nás rozhodnú využiť zľavy v povianočných výpredajoch. Na čo si dávať pozor, aby ste naozaj nakúpili výhodne?

Nákupná horúčka pokračuje: Na čo si dať pozor v povianočných výpredajoch?
Pexels/Max Fischer

Výklady obchodov kamenných predajní aj webové stránky rôznych eshopov už lákajú nápismi zľava či výpredaj a nejedna z nás nákupom po sviatkoch podľahne v dobre viere, že ušetrí. Ak sa budete držať niekoľkých zásad, naozaj to môže byť tak, ale treba si dávať pozor, aby ste nepodľahli marketingovým a obchodným trikom.

Naozaj znížená cena?

Zásada číslo jeden pri nákupoch vo výpredaji je poznať skutočnú cenu produktu, ktorý si chcete kúpiť. Nestačí vidieť na cenovke, že predtým to stálo napríklad 99,99 eur a teraz je to len 59,99. Niektorí obchodníci upravia pôvodné ceny na vyššie, aby sa tvárili, že ide o zľavu, no pritom danú vec ponúkajú za tú istú sumu ako to bolo v predaji bežne.

Aby ste nenaleteli na podobnú praktiku je dobré vo výpredajoch nakupovať veci, ktoré by ste si naozaj bežne kúpili. Napríklad plánujete doplniť svoj šatník o nadčasový kabát, rozumne počkáte kým príde sezónny výpredaj. No ak ste túžili po dvoch - troch konkrétnych kúskoch, budete vedieť, či šľa cena naozaj dole. Naopak, na príklade kabátu, nenakupujte desiaty v poradí len preto, lebo vás zrazu láka výnimočne nízka cena, ak máte doma skriňu prepchatú podobnými vecami.

Cena od...

Častým ťahom obchodníkov je používať slogan „cena od...“ a nahádzať potom rôzne veci, s rôznymi cenovkami na jednu kopu. V skutočnosti vás nikto neoklamal, a keď prídete k pokladni a naúčtujú vám viac než ste predpokladali, väčšina z nás sa neohlási a produkt radšej zaplatí. Žiadna rada tu neexistuje. Skrátka, najskôr si dvakrát overte, koľko budete platiť a potom buď niečo chcete za nízku cenu a ozvete sa, alebo vám to stojí aj za vyššiu sumu.

Známa marketingová a obchodnícka taktika sú aj nákupy 1 + 1 zdarma. Ak ide o kozmetiku, ktorú používate, je to bezpochyby výhodná ponuka. No v prípade niečoho drahšieho, čo sa zvykne i kaziť a treba to reklamovať, dávajte pozor. Môže sa stať, že sa na neplatený produkt nevzťahuje záruka, alebo platí len kratšia. Radšej si preto takýto nákup vopred overte.     

Ako nakupovať vo výpredaji

Základné stratégie predajcov by ste mali mať v malíčku, ale stále platí, že vo výpredajoch nezriedka nakupujeme inštinktívne a bez rozmyslu. Vo finále môžete mať nakúpené tričká a sukne síce po 10 eur, ale ak ste minuli stovku, možno ste prekročili svoj rozpočet. A tak je dobré držať sa niekoľkých pravidiel.

Urobte si konkrétny zoznam, čo by ste vo zľavách chceli nakúpiť. Platí to v každej kategórii, ale pri oblečení obzvlášť. Mali by ste mať stanovené, že chcete dva farebné svetre, jeden neutrálny kabát alebo vzorované šaty. Uvažujte podľa toho, čo vám v šatníku naozaj chýba a doplní ho.

Následne si urobte rozpočet, môžete si ho rozkúskovať po položkách, alebo stanoviť finálny budget, ktorý si môžete dovoliť minúť a uvidíte, čo všetko sa doň zmestí.

Potom nasleduje zásada, ktorú dodržať je pomerne náročné. Vo výpredajoch by ste mali zásadne nakupovať drahé veci. Vyzerá to zvláštne na prvý pohľad, ale pozrite sa na to tak, že ak vás priemerne tričko stojí 20 eur a vo výpredaji zaň dáte polovicu, nijako extra ste si v rozpočte nepomohli. Naopak, ak si chcete kúpiť 200 eurový kabát a teraz zaň dáte stovku, rozdiel je citeľný. Preto sú odporúčania odborníkov jasné, v sezónnom výpredaji nakupujte nadčasové, kvalitné veci, ktoré sú zlacnené preto, že končí dané ročné obdobie, ale o rok akoby ste našli.

Témy: Kabát Vianoce
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok