Lekárov, ktorí šíria dezinformácie, preverujú. Komora lekárov chce pristúpiť k tvrdším sankciám

TA3
20.12.2021 14:17

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou analyzuje podnety na piatich lekárov, zriadil aj etickú komisiu.

Peter Lipták lekár (SITA)
SITA

Úrad eviduje podnety na lekárov Doc. MUDr. Štefana Hrušovského, CSc., MUDr. Andreja Janca, MUDr. Jána Lakotu, CSc., MUDr. Petra Liptáka a MUDr. Michala Pijáka. Informuje o tom Ministerstvo zdravotníctva SR na sociálnej sieti.

"Slovenská lekárska komora úrad informovala, že u MUDr. Liptáka už bolo ukončené prvé disciplinárne konanie, ktoré viedlo k uloženiu pokuty vo výške 500 eur. Takúto sankciu však úrad nepovažuje za dostatočnú, nakoľko MUDr. Liptáka neprimäla ani k tomu, aby zmenil obsah webovej stránky svojej ambulancie, na ktorej naďalej verejne odporúča liečbu v rozpore s výsledkami vedeckého poznania," uviedol rezort zdravotníctva. Komora lekárov podľa obmedzených zákonných možností pristúpi k tvrdším sankciám.

„Pevne verím, že hlavným hnacím motorom dodržiavania etického kódexu zdravotníckeho pracovníka bude konzekventnejšie uplatnenie kompetencií stavovských organizácií,“ uviedla predsedníčka úradu Renáta Bláhová. S cieľom zbierania skúseností úrad inicioval aj rokovania s rakúskou lekárskou komorou, ktorá od vypuknutia pandémie spustila disciplinárne konania približne 50 lekárov z vlastných radov, ktorí spochybňujú Covid-19.

„V niekoľkých prípadoch už lekárska komora v Rakúsku pozastavila výkon povolania, v jednom prišiel lekár, ktorý vystavil sporné potvrdenie o oslobodení od nosenia rúška, o licenciu. Varovné signály vysiela rakúska komora aj čo sa týka zmluvných vzťahov so zdravotnou poisťovňou,“ dodala Renáta Bláhová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok