Najväčšie hrozby pre Slovensko. Podľa matematika Kollára nám môžu uškodiť aj unáhlené kroky vlády

TA3
20.12.2021 11:31

Matematik Richard Kollár vo svojom príspevku na sociálnej sieti píše, že Slovensko čelí najväčšej hrozbe od druhej svetovej vojny. Aké sú podľa Kollára najväčšie hrozby pre Slovensko v súvislosti s pandémiou koronavírusu?

ilustrák k opatreniam
TA3 / David Duducz

Matematik v prvom rade upozorňuje na extrémne preplnené nemocnice, výpadky ambulantnej liečby a nedostatok zdravotníckeho personálu na oddeleniach bielej medicíny. "Lekári sú zaočkovaní celkom dobre, vypadnúť však môže nižší zdravotnícky personál, takmer naraz," upozorňuje Richard Kollár.

Kollár vidí veľkú hrozbu aj vo výpadku ďalších esenciálnych služieb. Okrem zdravotného sektora sa to týka aj ďalších dôležitých verejných služieb, najmä polície, súdov, prokuratúry, dozorcov vo väzniciach, pracovníkov v doprave, ale aj hasičov, dodávateľov energií, odhŕňačov ciest, predavačov, obsluhy benzínových čerpadiel, či rozvozu tovaru.

Vianočné sviatky môžu prispieť k šíreniu variantu omikron. Kollár hovorí, že šírenie nebezpečného variantu môže ovplyvniť príchod ľudí z oblastí, kde omikron momentálne rastie. Zvýšená mobilita počas predvianočných dní a otvorené hranice môžu mať katastrofálne následky a urýchliť rozšírenie omikronu.

Ľudia sa počas Vianoc budú stretávať vo väčších počtoch. Matematik Kollár vidí hrozbu v tom, že môže nastať "infikovanie tých, ktorí sa nemôžu očkovať, ich zaočkovanými blízkymi, doteraz ich vďaka očkovaniu chránili, pri omikrone to však nebude stačiť."

Netreba prepadať panike

Aj unáhlené kroky slovenskej vlády môžu byť podľa Kollára hrozbou. Matematik hovorí, že opatrenia sa navzájom vylučujú a trvá týždne, kým sa nastavia rozumne. Richard Kollár však hovorí, že nie je potrebné v súvislosti s omikronom prepadať panike. Omikron je podľa neho len ďalšia fáza pandémie, myslí si, že sa treba správať obozretne a treba dbať na svoju ochranu a zdravie.

"Keď však všetci rezignujeme na opatrenia, na obozretnosť, tak sa táto vlna u nás vďaka svojej veľkej rýchlosti šírenia synchronizuje a nápor bude v špičke najväčší," dodal Kollár.

"Delta vlna už je preč, a ak by nebol vo dverách omikron, dnes píšem o tom, že je čas otvoriť takmer všetko. Ale, žiaľ, delta je už minulosťou a máme úplne iný problém, s ktorým sa už nikomu z nás nechce bojovať. Najmä keď vieme, aký ťažký súper to je a že sa jej asi takmer nik nevyhne," uzatvára Richard Kollár. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok