Vláda nedelí ľudí na zaočkovaných a nezaočkovaných, robí to covid, hovorí Heger

TA3
19.12.2021 12:56

Predseda vlády SR Eduard Heger v relácii V politike povedal, že je potrebné zvýšiť tempo očkovania, keďže Slovensko je v rámci celkovej zaočkovanosti málo pripravené na rozšírenie variantu omikron. "Problém je, keď sa opatrenia nedodržiavajú. Šíreniu vieme zabrániť tak, že budú občania zodpovední," dodal, že predovšetkým očkovanie je ochranou.

Vláda podľa neho nedelí ľudí na zaočkovaných a nezaočkovaných, ale robí to Covid-19, keďže v nemocniciach je vyše 80 percent ľudí nezaočkovaných. Heger kritizoval opozíciu za prístup k očkovaniu a podľa neho má na súčasnú situáciu veľký vplyv.  Premiér podporuje povinné očkovanie pre rizikovú skupinu ľudí nad 60 rokov, keďže tí najviac plnia nemocnice. Podľa predsedu vlády je 80 percent ľudí, ktorí končia v nemocniciach, vo vekovej kategórii nad 60 rokov. 

O postoji predsedu strany SaS Richarda Sulíka, ktorý sa kriticky vyjadruje k návrhom konzília odborníkov, povedal, že je to chyba. Súčasné opatrenia sú nastavené do 9. januára. Predseda vlády potvrdil, že ďalšie zmeny sú na ministrovi zdravotníctva. Situácia sa môže zmeniť s väčším rozšírením variantu omikron.

Heger opakovane vyzýval občanov na ostražitosť počas Vianoc, obzvlášť na dodržiavane platných protipandemických opatrení. "Každý občan má v rukách to, ako bude situácia vyzerať po Vianociach," dodal.

Vláda ponúka finančnú motiváciu k očkovaniu pre seniorov vo forme vyplatenej hotovosti vo výške 200 a 300 eur. Premiér povedal, že analýza k finančnej motivácii a jej možnej efektivite bude vypracovaná v nasledujúcich dňoch. "Táto finančná motivácia je finálny krok," konštatoval. V prípade nedostatočnej efektivity tohto kroku uviedol, že nebude iná možnosť, ako povinné očkovanie.

Heger je podľa novembrového prieskumu agentúry FOCUS pre Televíziu Markíza štvrtým najdôveryhodnejším politikom na Slovensku, pred ním skončil aj Robert Fico. Premiér povedal, že "Fico zinscenoval pri jeho zadržaní proces. Fico sa chcel stať iba obeťou. Tento človek je cynik, ktorý zneužíva kohokoľvek na to, aby si zabezpečil svoju beztrestnosť."

Premiér zároveň avizoval, že odmenu 350 eur nedostanú len zdravotníci, ale aj pedagógovia. Koalícia v súčasnosti podľa Hegerových slov postupuje v reformách ďalej. Verí, že do marca budúceho roka ich parlament schváli. "Súdnu mapu máme celkom vyladenú. Stavebný zákon je zložitá odborná téma," skonštatoval premiér.

Zároveň vníma, že členovia vlády cez sociálne siete vysielajú rôzne signály a nepáči sa mu to. "Ako premiér voči takejto komunikácii pritvrdzujem," uviedol. Dodal tiež, že nemá ambíciu vymeniť lídra hnutia OĽANO Igora Matoviča na jeho poste, ani sa neuvažuje o žiadnej personálnej zmene na pozícii predsedu.

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok