FOTO: Povinné očkovanie je krajný prístup, ale myslím si, že sa mu nevyhneme, uviedla prezidentka

TA3
19.12.2021 12:36

Prezidentka SR Zuzana Čaputová patrí dlhodobo k najdôveryhodnejším politikom na Slovensku. Aké vzťahy má s Igorom Matovičom? Čo hovorí na kritiku Roberta Fica? Podporuje povinné očkovanie?

Právne hodnotenia sú na prokuratúre

Prezidentka k zadržaniu zdravotníkov pred budovou Národnej rady SR uviedla, že "je veľmi smutné, že záchranári boli dohnaní do tejto situácie, keďže nevypočuli ich požiadavky", dodala, že právne hodnotenie samotného zadržania záchranárov je na prokuratúre. 

Potvrdila, že zdravotníci požiadali o pomoc aj ju. Podľa prezidentky bola situácia v zdravotníctve zlá aj pred pandémiou a zdravotníci naďalej odchádzajú do zahraničia za lepšími podmienkami. Čaputová podporuje požiadavky zdravotníckych pracovníkov. Prezidentka SR povedala, že apeluje na to, aby gastroprevádzky boli adekvátne odškodnené. 

K zadržaniu predsedu strany Smer-SD Roberta Fica pred avizovaným protestným autosprievodom uviedla, že v rámci práva treba nechať hodnotenie taktiež na prokuratúre. Konštatovala, že si počká na právne závery.

Prezidentka podporuje odborníkov

V súvislosti s protipandemickými opatreniami prezidentka uviedla, že podporuje tie, ktoré akceptujú názory odborníkov. "Na Slovensku je problémom to, že sa z odborných otázok stávajú politické témy. Mňa nezaujíma 5,5 milióna názorov na to, ako máme riešiť pandémiu, mňa zaujíma, že ako k tomu efektívne pristúpiť. Vláda SR by mala vychádzať z názorov odborníkov. Má to byť odborná otázka," povedala prezidentka. Zuzana Čaputová si myslí, že by sme nemali spochybňovať odborníkov a obzvlášť by mala byť zhoda v koalícii. Čaputová v relácii V politike povedala, že rok 2021 je rokom bolesti, ktorý poznamenala pandémia.

Prezidentka SR sa rozprávala s predsedom vlády Eduardom Hegerom. Upozorňovala ho na to, že v zvládaní pandémie sme na najhorších priečkach na svete. "Je tu jasný signál toho, že niečo tu nie je dobré. Samozrejme by bolo veľmi zjednodušené povedať, že toto je vina vládnej koalície, ale tak to určite nie je. V každom prípade politickú zodpovednosť nesie vláda a kľúčovou osobou je Eduard Heger," dodala, že v tomto zmysle ho chcela vyzvať na posilnenie jeho pozície. Igor Matovič nebol podľa prezidentky lepším lídrom pri zvládaní pandémie.

Vláda chce motivovať k očkovaniu ľudí nad 60 rokov vyplatením hotovosti vo výške 300 a 200 eur. Čaputová si o tom myslí, že je potrebné hľadať čokoľvek, čo môže pomôcť v zvládaní pandémie, ale malo by to byť podložené odbornými názormi.

Povinné očkovanie je krajným prístupom

Povinné očkovanie je podľa prezidentky krajný prístup, ale myslí si, že sa Slovensko nebude môcť tomuto kroku vyhnúť. "Veľmi ma zaujíma spôsob, ako sa k povinnému očkovaniu dostaneme. Bude potrebná odborná a vecná debata, o ktorých skupinách vlastne hovoríme. Je to opatrenie, ktoré majú v Maďarsku, v Poľsku, v Rakúsku a v Česku je o tom vážna debata," dodala, že povinné očkovanie je odbornou debatou a podporuje ho, ak sa nenájde iný spôsob. Na Slovensku je veľký problém s dezinformáciami a veľa ľudí sa očkovania bojí. Prezidentka opakovane vyzvala na dôveru v odborníkov. 

"Nechali sme rozbujnieť dezinformačnú scénu v súvislosti s očkovaním. Máme tu veľký problém s nenávisťou a lžami, ktoré sú tolerované. Máme problém so strachom z vakcinácie. To musíme zohľadniť na ceste k tomu, čo voláme povinné očkovanie," uviedla Čaputová.

Vláda je v otázke povinného očkovania nejednotná. Prezidentka uviedla, že diskusiu by koalícia mala viesť až po vnútornej debate a pomohlo by jednotné finálne stanovisko. Kritizovala to, že jednotlivé vyjadrenia sú zmätočné.

S Pellegrinim neriešila predčasné voľby

K stretnutiu s predsedom strany Hlas-SD Petrom Pellegrinim povedala, že na neoficiálnom stretnutí s ním riešila vakcináciu, hovorili aj o téme referenda. Vylúčila, že sa s predsedom Hlasu rozprávala o predčasných voľbách.

O predčasných voľbách je podľa jej slov možné sa baviť, ak súčasná koalícia nebude schopná vládnuť. Vláda podľa nej má evidentné problémy a ani sa tým netají. "Zatiaľ však vládne a má v parlamente väčšinu, hoci krehkú," poznamenala prezidentka s tým, že nie je za úradnícku vládu.

Podľa Zuzany Čaputovej je prezident, podľa Ústavy SR, v otázke konania referenda na konci procesu. "Môžem vypísať referendum na základe petície občanov alebo, ak je vôla v parlamente, tak stačí jednoduchá nadpolovičná väčšina, kde ma požiadajú o referendum," uviedla.

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok