Kto bude novým komisárom pre deti? Poslanci budú rozhodovať na ďalšej schôdzi, hlásiť sa dá do 14. januára

TA3 TASR
19.12.2021 11:10

Poslanci Národnej rady SR sa opäť pokúsia zvoliť komisára pre deti. Nová voľba sa má konať počas najbližšej riadnej schôdze, ktorej začiatok je naplánovaný na 1. február 2022. Nominácie na kandidátov možno podávať do 14. januára. Termín vyhlásil predseda NR SR Boris Kollár. Do novej voľby sa môžu prihlásiť aj tí kandidáti, ktorí sa o post uchádzali v predošlej voľbe.

48. schôdza Národnej rady SR
TA3 / David Duducz

Kandidátov na komisára pre deti môžu navrhovať len poslanci NR SR. Kollár už potvrdil, že poslanci Sme rodina budú navrhovať Annu Niku, tak ako v predchádzajúcej voľbe. Poslanci OĽANO zatiaľ podľa hovorcu hnutia Matúša Bystrianskeho túto tému nepreberali. 

"Keď sa to bude blížiť, budeme sa tomu venovať. Na klube sa bude môcť každý vyjadriť a každý môže niekoho nominovať, následne bude diskusia tak, aby v klube OĽANO vzišiel jeden kandidát." Nevedel potvrdiť, či bude opäť kandidovať poslankyňa OĽANO Katarína Hatráková.

Šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová uviedla, že k tejto otázke plánuje zvolať klub. "Zatiaľ nemáme ujasnený postup," dodala Zemanová. Poslanec za SaS Ondrej Dostál v predošlej voľbe navrhoval na tento post Máriu Vargovú. Nateraz sa k nominácii nechce vyjadrovať. 

"Považoval by som však za rozumné, ak by sa vládna koalícia, na rozdiel od prvej voľby, dokázala vopred dohodnúť na spoločnej kandidátke alebo kandidátovi na tento post." Na spoločnom kandidátovi sa chce dohodnúť aj poslankyňa Za ľudí Jana Žitňanská. "Budem rada, keď sa dohodneme na spoločnom kandidátovi a celá voľba prebehne dôstojnejšie."

Nezaradený poslanec Ján Podmanický predtým navrhoval Jozefa Mikloška. Uviedol, že ak bude pre neho deklarovaná podpora medzi poslancami, bude mu odporúčať, aby sa voľby zúčastnil.

Úlohy komisára pre deti

Úlohou komisára pre deti je chrániť ich práva na súdoch, úradoch, ale aj v súkromných firmách. Človek, ktorý bude zastávať túto funkciu, má mať spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, dosiahnuté vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, byť bezúhonný a akceptovaný reprezentatívnymi organizáciami.

Historicky prvou komisárkou pre deti sa v decembri 2015 stala exministerka práce za Smer-SD Viera Tomanová na šesťročné funkčné obdobie. Zákon hovorí, že vo funkcii ostáva, kým nie je zvolený nový komisár.

Poslanci sa na predošlej schôdzi NR SR pokúsili zvoliť komisára pre deti. V prvom kole nebol zo siedmich kandidátov zvolený ani jeden. Do opakovanej voľby postúpila Katarína Hatráková a Anna Niku, Hatráková získala viac hlasov, no nie dostatok na to, aby získala túto funkciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok