Počet obetí tajfúnu na Filipínach stúpol na najmenej 146. Vyše 480-tisíc ľudí opustilo svoje domovy

TA3 TASR
19.12.2021 08:43

Najmenej 146 mŕtvych. Také je podľa agentúry AP aktuálna bilancia tajfúnu Rai, ktorý zasiahol južnú a strednú časť Filipín a je považovaný za najsilnejší z tohtoročných tajfúnov. Agentúra AFP informovala, že miestne úrady sa momentálne snažia zabezpečiť pre ľudí v postihnutých oblastiach dodávky pitnej vody a potravín.

Svoje domovy na zasiahnutých ostrovoch opustilo vyše 480-tisíc ľudí. Rai zasiahol územie ostrovného štátu vo štvrtok a priniesol so sebou intenzívne zrážky a prudký vietor. Mnohé oblasti hlásili prívalové povodne. Prírodný živel strhával strechy, vyvracal stromy a stožiare elektrického vedenia a spôsobil výpadky v dodávkach elektriny a nefungovalo ani telefonické spojenie.

Arthur Yap, guvernér obľúbenej turistickej destinácie Bohol,  uviedol, že v nedeľu pribudlo 63 potvrdených úmrtí. Desať ostrovanov je stále nezvestných po tom, čo sa vo štvrtok prehnala krajinou ako supertajfún s rýchlosťou vetra 195 kilometrov za hodinu. Yap pôvodne informoval o 49 obetiach na životoch. Ďalších desať obetí hlásili úrady na ostrove Dinagat.

Tajfún Rai po prechode ponad územie Filipín zoslabol a v sobotu sa presunul nad Juhočínske more a smeroval do Vietnamu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok