Zbavte sa vínnych mušiek raz a navždy: Potrebujete na to zrelý banán alebo jablko

TA3/zm
22.12.2021 16:00

Hoci sa im hovorí vínne mušky, tieto malé otravné potvorky najčastejšie lietajú okolo zrelého ovocia alebo zvyškov jedla. Ak sa usadili aj u vás a tvária sa, že s vami prežijú Vianoce len preto, lebo máte všade hory jedla, poradíme vám, ako sa ich rýchlo a účinne zbaviť.

Zbavte sa vínnych mušiek raz a navždy: Potrebujete na to zrelý banán alebo jablko
Pexels/ SHVETS production

Pred sviatkami, keď máte všade veľa jedla, sa vám môže ohlásiť nečakaná návšteva v podobe vínnych mušiek, známych tiež ako octomilky. Zbaviť sa ich môžete pomocou dvoch jednoduchých trikov, na ktoré potrebujete len ovocie.

Nalákajte ich na banán

Prvým trikom je nechať dozrieť jeden banán, ktorý ošúpete a necháte ležať na kuchynskej linke. Pre vínne mušky je to také lákadlo, že sa okamžite všetky nad zrelým banánom zhromaždia, a to je chvíľa, kedy na ne vytiahnete vysávač. Veľmi jednoduché a veľmi efektné, čo poviete? Ale nie je to jediná možnosť, ako proti octomilkám bojovať.

Vyrobte si lapač

Tak ako na všetok hmyz, aj na octomilky platí klasický lapač, ktorý nemusíte len kupovať, ale ľahko si ho vyrobíte aj z bežne dostupných domácich surovín. Potrebujete jablko, víno, potravinovú fóliu, gumičku a zaváraninový pohár.

Do pripraveného pohára vložte narezané jablko, postačí jeden mesiačik alebo zo dva plátky. Zalejte ich malým množstvom vína a pomocou gumičky a fólie fľašu uzatvorte. Do napnutej potravinovej fólie potom urobte malé dierky, napríklad pomocou špáradla, cez ktoré mušky vletia do fľaše, pretože ich priláka vôňa jablka. V skutočnosti nie vína, aj keď sa tak malé potvorky volajú, to slúži v domácej mucholapke len na to, aby sa v ňom utopili.   

Ako im predchádzať

S muškami už síce budete vedieť bojovať, ale oveľa jednoduchšie je predchádzať tomu, aby sa u vás nezabývali. Predpokladom na domácnosť, v ktorej sa im nedarí, je čistota. To znamená nielen umytú kuchynskú linku, ale aj pospratávané jedlo a pravidelne vynášané odpadky.

Ak je toto všetko dodržané, ešte sa môže stať, že si octomilky nájdu svoje miesto v príliš preliatych izbových rastlinách. Snažte sa preto kvety neprelievať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok