Dokonalá posteľná bielizeň: Mäkké a voňavé obliečky závisia aj od spôsobu prania

TA3/zm
17.12.2021 16:00

Dosiahnite mäkkú posteľnú bielizeň, do ktorej bude radosť líhať si. Ak si osvojíte tieto odskúšané rady, vaše obliečky nestratia dokonca ani pružnosť či farbu.

Dokonalá posteľná bielizeň: Mäkké a voňavé obliečky závisia aj od spôsobu prania
Pexels/Castorly Stock

Priestor, v ktorom oddychujeme by mal byť čistý a voňavý. Preto pri spánku skutočne záleží na tom, akú máte posteľnú bielizeň. Základom je častá výmena, aby ste si večer pravidelne líhali do voňavých perín.

Pranie obliečok

Hoci prieskumy ukazujú, že Slováci menia posteľnú bielizeň priemerne raz za mesiac, pre zdravý a kvalitný spánok by ste to mali robiť aspoň dvakrát častejšie. V prípade, že ste sa do perín potili počas choroby, by frekvencia raz za dva týždne mala byť ešte intenzívnejšia.

Pri takom častom praní však treba vedieť, ako na to, aby ste obliečky nezničili predčasne. Závisí to od materiálu, ktorý ste si zvolili. Inak sa perie bavlna, inak zas satén alebo ľan. Najjednoduchšia rada je držať sa symbolov na štítku od výrobcu.

Práčku nikdy neprepĺňajte, aby sa obliečky dokázali poriadne vyprať a neničil sa materiál. Do bubna ich hádžte zapnuté kvôli tomu, aby sa do seba nezamotávali a neznehodnocovali.  

Prášok a aviváž

Používate na pranie kapsule, tekutý prostriedok alebo klasicky prášok? V prípade posteľnej bielizne je najideálnejšie zvoliť starú dobrú klasiku. Prášok na pranie sa dokáže dostať oveľa hlbšie do vlákien, a tak ich aj pri programe na 40tku dostatočne zbaví nečistôt a baktérii.

Môže sa vám však stať, že pri tmavších obliečkach po prášku ostanú na niektorých miestach biele fľaky, v takom prípade sa, samozrejme, nedržte silou-mocou prášku, ale použite prací gél, ktorý je ľahšie rozpustný.

Aby ste dosiahli dokonale voňavé obliečky, nemusí byť aviváž jedinou voľbou. Pri bežných materiáloch ako je bavlna či syntetika aviváž neuškodí, ale drahšia posteľná bielizeň, najmä s prímesou pravého saténu alebo hodvábu, môže na ňu reagovať narušením štruktúry vlákna. Neznamená to, že nebudete spať vo voňavých perinách. Sviežosť látke dodá aj pár kvapiek octu alebo tea tree olej.

Bavlnené obliečky znesú aj vyššie teploty, pokojne raz za čas i program na 60tku.

Saténové obliečky sa nemusia s avivážou a vyhovuje im prací program pre jemnú bielizeň.

Damaškové obliečky vydržia dlhšie ako nové, ak ich budete prať obrátené na ruby.

Krepové obliečky rozhodne nežehlite a nechajte ich voľne vyschnúť.

Flanelové obliečky rýchlo schnú a tiež ich netreba žehliť. Znesú rovnaké teploty prania ako bavlna.    

Biele či farebné

Každá farba posteľnej bielizne má svoje nástrahy. Ak vaša voľba padla na tmavé či pestré motívy, z dlhodobého hľadiska môže farba látky blednúť. V takom prípade si zoberte pravidelne na pomoc už spomínaný ocot. Zmiešaný s práškom na pranie používali už naše babičky, vďaka čomu boli ich periny nielen voňavé, ale zachovali si najmä dlho pestré farby.

Biele obliečky na vankúša zas pomerne skoro žltnú, keďže sa na hlave potíme oveľa viac. Ak chcete, aby boli opäť biele ako sneh, zaberie citrón. Pred praním vankúše na hodinu namočte do horúcej vody s prídavkom citrónovej šťavy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok