Koniec roka bude na námestiach ponurý. Ktoré mestá plánujú silvestrovské oslavy?

TA3/hm
20.12.2021 06:00

Namiesto ohňostrojov symbolická prskavka. Väčšina krajských miest, ale aj menšie, okresné mestá, veľkolepé oslavy na konci roku 2021 neplánujú. Ušetrené financie radšej investujú tam, kde ich potrebujú viac.

ohňostroj nový rok oslavy 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Bratislava bez trhov aj ohňostroja

Žiadna cigánska pečienka, lokše ani punč. Hoci v Bratislave na Hlavnom námestí rozložili stánky, ktoré mali byť súčasťou vianočných trhov, zívajú prázdnotou. Organizáciu trhov na Hviezdoslavovom námestí zrušilo aj Staré mesto. Náplasťou pre Bratislavčanov majú byť kultúrne zážitky. Magistrát sa rozhodol nadviazať na vlaňajší koncept, a atmosféru Vianoc priblížil online rozsvietením vianočného stromčeka s prechádzkou mestom s hudobnými hosťami. Sľúbený kultúrny program s konkrétnymi aktivitami mesto zverejnilo na webstránke vianoce.bratislava.sk. Súčasťou bratislavských Vianoc je už po piatykrát aj Vianočný les. 

Obyvatelia hlavného mesta sa pre nepriaznivú epidemiologickú situáciu môžu rozlúčiť aj so spoločným vítaním nového roka a silvestrovským ohňostrojom. Ako uviedla hovorkyňa mesta Bratislava Katarína Rajčanová, prvoradou úlohou mesta v tejto situácii je chrániť zdravie obyvateliek a obyvateľov. Mesto svoje rozhodnutie obhajuje tým, že sa pri vítaní nového roka zhromažďuje veľký počet ľudí, a mesto by dav nemalo možnosť a kapacitu usmerniť.

Vianočné ilustráky počas pandémie Covid 19 v Decembri 2021 TA3 / David Duducz

"Zároveň by si usporiadanie polnočného ohňostroja vyžiadalo vysoké náklady, ktoré by neboli vynaložené hospodárne, najmä vzhľadom na výdavky, ktoré už mesto utrpelo v súvislosti s pandémiou," dodala Rajčanová.

Kúzelná predvianočná Trnava

V posledný deň roka neplánujú silvestrovský program ani v Trnave. "Predbežne rátame s tradičným Novoročným koncertom v Kostole sv. Jakuba, bude však záležať na okolnostiach," uviedla hovorkyňa mesta Veronika Majtánová. Od farebných ohňostrojov ustúpili už pred pár rokmi z environmentálnych dôvodov. 

Pre miestnych však pripravili náhradný program. "Trnavčania s deťmi si môžu vychutnať predvianočnú atmosféru pri GPS hre Škriatkovo kúzlo. Ide o zimnú rozprávku, ktorá hráčov prevedie centrom mesta a zoznámi ich so škriatkom Krémešom a jeho priateľmi," informovala hovorkyňa. Hra si našla vlani mnoho priaznivcov, a preto sa ju mesto rozhodlo spustiť aj túto zimu.

Trenčín je bez ohňostroja niekoľko rokov

Rozlúčiť sa so vo veľkom so starým rokom neplánujú ani na Považí. Okresné Nové Mesto nad Váhom koncoročné oslavy ani diskotéky neplánuje.

Mesto Trenčín vzhľadom na stav v nemocniciach a predpokladaný vývoj pandémie neplánuje tento rok žiadne silvestrovské podujatia. "Ohňostroj v Trenčíne nemáme už niekoľko rokov, snažíme sa byť tolerantní aj k zvieratám a životnému prostrediu," uviedla hovorkyňa Mestského úradu Trenčín Erika Ságová.

Žilina bez alternatívneho programu

Hromadným podujatiam sa chcú vyhnúť aj v Žiline. Novoročný ohňostroj preto mesto nepripraví. "Oslavy privítania nového roka patria medzi hromadné podujatia jednorazovej povahy, kde dochádza ku zvýšenej koncentrácii osôb a teda aj k zvýšenému riziku šírenia ochorenia nového koronavírusu," uviedol hovorca mesta Vladimír Miškovčík. Alternatívny program súvisiaci s príchodom nového roka organizovať neplánujú.

"Aj napriek pandémii sa deti môžu na námestí potešiť živými zvieratkami v ohrádke, povoziť sa na oslíkovi alebo na ťave či hodiť do schránky prianie Ježiškovi. Pri kostole sv. Jakuba stojí krásny drevený betlehem a v sade B. Smetany môžu ľudia obdivovať unikátny betlehem ukrytý v kmeni stromu," uvádza mesto na svojom Facebooku.

V Nitre preferujú prskavky

Mesto Nitra sa plánuje riadiť platnými opatreniami, záujem má aj pripraviť silvestrovský program pre obyvateľov. Prekážkou sú však reštrikcie, ktoré Nitre skomplikovali aj prípravu Adventných trhov. Situácia sa však môže zmeniť.

Tak, ako v uplynulých rokoch, ani tentokrát nebude ohňostroj. Nitra ho považuje za neekologický a škodlivý, rovnako aj petardy. Týmto spôsobom chce časom zmeniť zvyk ľudí, motivovať ich k ochrane prostredia, v ktorom žijú, a zároveň ukázať, že sviatočné dni sa dajú prežiť aj inak - "ako naozajstné sviatky mieru a pokoja", pripomína hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek.

Nitra Vianoce TASR/Henrich Mišovič

Nitra už v roku 2019 vyzvala občanov, aby namiesto petárd zapálili na námestí symbolickú prskavku. V tejto filozofii by rada pokračovala aj na sklonku roku 2021. "Zámer samosprávy je postupne oslobodiť Nitru od zbytočného hluku, zápachu a škodlivých látok uvoľnených zo zábavnej pyrotechniky," uviedol Holúbek s tým, že iniciatívu mesta ocenili aj ochrancovia prírody. Nitra upozornila, že problémy s petardami a ohňostrojmi majú aj domáci miláčikovia. Zvieratá majú citlivejšie zmysly ako ľudia. Nielen v Nitre sa stáva, že počas rachotenia zvieratá utekajú z domácností. Ideálnym riešením nie je ani nadopovať domácich miláčikov sedatívami.

Banská Bystrica pomôže centru vo Zvolene

Organizovať trhy, sprievodný kultúrny program a ani silvestrovský či novoročný ohňostroj neplánujú ani pod Urpínom. "Namiesto ohňostroja sa pomôže tým, ktorí pomoc potrebujú. Tento rok podá pomocnú ruku samospráva Karanténnej stanici mesta Banská Bystrica vo Zvolene," uviedla hovorkyňa primátora Banskej Bystrice Dominika Adamovičová. 

Čo chýbať nebude, je výzdoba s dlhoročnou tradíciou. "Jedinou udalosťou v rámci možností bolo symbolické rozsvietenie vianočného stromčeka, ktorý rozsvietili pán primátor spoločne s Mikulášom 6. decembra," pokračovala s tým, že za najvhodnejšie riešenie považujú v situácii, kedy nemocnice praskajú vo švíkoch, online podujatia.

Banská Bystrica Vianoce TASR/Ján Krošlák

"V minulosti sme so Zvolenčanmi zvykli vítať nový rok priamo na námestí. Súčasná pandemická situácia to neumožňuje, na spoločné odpočítavanie posledných sekúnd starého roka či diskotéku pod hviezdnou novoročnou oblohou si teda všetci budeme musieť minimálne ďalší jeden rok počkať," uviedla primátorka Zvolena Lenka Balkovičová. Z ohľaduplnosti k domácim a voľne žijúcim zvieratám mesto od roku 2016 neorganizuje ani vlastný ohňostroj.

"Za súčasných okolností, kedy nie je možné organizovať hromadné podujatia, si tak prajem jediné - aby Zvolenčania prežili nový rok v zdraví a čo najväčšej spokojnosti. A aby sme sa takto o rok mohli opäť tešiť na spoločné koncoročné chvíle strávené na našom krásnom námestí presne tak, ako sme boli zvyknutí v minulosti," dodala Balkovičová.

Spišská Nová Ves podporí štyri subjekty

Financie, ktoré by inak vynaložili na zabezpečenie novoročných osláv spojených s ohňostrojom, sa mesto Spišská Nová Ves rozhodlo využiť inak. „Hľadali sme spôsob, ako by sme mohli zmysluplne využiť peniaze, ktoré by sme inak museli zaplatiť za ohňostroj. Napokon sme sa rozhodli rozdeliť ich medzi štyri subjekty,“ uviedol primátor mesta Pavol Bečarik.

Z ušetrených peňazí zakúpia hračky a vybavenie do špeciálnej materskej školy, ktorú navštevujú zdravotne znevýhodnené deti. "Zároveň mesto zabezpečí 2 ks kyslíkových koncentrátorov, ktoré poslúžia pacientom v domácej liečbe na zapožičanie prostredníctvom agentúry ADOS Spišskej katolíckej charity," informovalo mesto. Časť prostriedkov využije aj na zabezpečenie štedrovečerného menu pre ľudí bez domova, ktorým poskytne aj teplé deky a oblečenie. Štvrtým podporeným subjektom bude mestský útulok.

V metropole Šariša, meste Prešov, plánujú podľa hovorcu mesta Vladimíra Tomeka organizovať len "také aktivity a v takom rozsahu, aby boli v súlade s aktuálne platnými opatreniami v SR."

Košické klzisko v režime OP

V košickom Mestskom parku otvoria pred Vianocami mobilnú ľadovú plochu. Korčuľovať sa budú môcť len osoby očkované alebo tie, ktoré prekonali covid. Vstup má byť kontrolovaný. Na klzisku s rozmermi 40x20 metrov si bude môcť zašportovať v jednom čase najviac 33 ľudí. "Maximálna kapacita korčuliarov na ľadovej ploche v súčasnej dobe môže byť len 1 osoba na 25 m2 a to bez prítomnosti divákov,“ cituje na svojom webe mesto riaditeľku košického RÚVZ Zuzanu Dietzovú. Ľadová plocha bude obyvateľom bezplatne k dispozícii každý deň až do marca od 9.00 do 20.30 hod.

Košičania i návštevníci mesta musia tento rok oželieť vianočné trhy. Konať sa nebudú ani sprievodné kultúrne podujatia na pódiu pri súsoší Immaculata. "Rovnako tak nebude umožnený predaj ani v jednom z 10 drevených stánkov, ktoré od konca novembra dotvárajú kolorit Hlavnej ulice. Takýto režim v stánkoch sa týka aj podávania Primátorského punču, ktorý musel byť takisto zrušený," uvádza mesto na svojom webe.

Podľa zverejnených informácií zostáva otáznikom, ako budú vyzerať oslavy 31. decembra a 1. januára. "Mesto má aj naďalej pripravený program aj s vystúpeniami umelcov alebo ohňovou šou. Z plánov zatiaľ definitívne vypadol len obľúbený Detský Silvester v Historickej radnici, ktorý tam nebude možné zorganizovať, keďže by sa konal vo vnútorných priestoroch," uvádza mesto. Košičanom ale ponechávajú nádej. Ak by sa niektoré obmedzenia uvoľnili, mesto sa chystá "v obmedzenej miere potešiť svojich obyvateľov pôvodne plánovaným programom".

Vychutnať si sviatočnú atmosféru môžu v metropole východu aspoň dekoráciami v Mestskom parku, ktorý sa zmenil na rozprávkovú krajinu. "V rámci Košických rozprávkových Vianoc tam na nich každý deň od 16.30 do 21.00 hod. čakajú nádnerne nasvietené postavičky na motívy najznámejších slovenských rozprávok ako sú Červená čiapočka, Medovníková chalúpka a Perinbaba," opisujú na webe.

Bardejov vyšle do sveta posolstvo

Chudobnejšie oslavy, než tie, na ktoré boli obyvatelia zvyknutí, budú aj v Bardejove. Ako uviedol Štefan Hij z tlačového útvaru, samosprávu neteší, že musí obmedzovať množstvo svojich kultúrnych a spoločenských podujatí. Ak by ich organizovali, protipandemické opatrenia by sa minuli účinku. Upustia preto aj od silvestrovského ohňostroja. "Nechceme vyzývať na neoprávnené zhromažďovanie sa obyvateľov na námestí. Je pravdou, že silvestrovský ohňostroj a oslavy záveru starého a príchodu nového roka boli u nás v Bardejove v posledných rokoch veľkou spoločenskou udalosťou. K nim nepochybne patril aj silvestrovský ohňostroj," uviedol Hij, a dodal, že mesto neorganizuje ani vianočné trhy. 

Bardejov však pripravil alternatívny program. Hoci nebude taký ostentatívny a okázalý ako inokedy, mesto chce vyslať posolstvo, ktorým vyjadrí nádej, vieru a túžbu, aby bol budúci rok lepší ako rok 2021. "Táto túžba a vyjadrenie bude spojené aj s konkrétnymi činmi. Chystáme podujatie, ktoré ocenia, napríklad zamestnanci zdravotníckych zariadení, či zariadení pre seniorov. Viac prezrádzať nebudem," naznačil. Dodal, že zároveň pôjde o signál 16 partnerským mestám, na ktoré myslia aj v neľahkých časoch.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok