Futbal áno, trhy nie? Slovenka, ktorá ponúka v Nemecku špeciality spod Tatier, je sklamaná

TA3 ČTK
8.12.2021 14:00

Nebyť pandémie, bolo by teraz centrum saskej metropoly Drážďany plné turistov, ktorí do miest prišli za vyhlásenými adventnými trhmi. Na blížiace sa Vianoce upozorňuje len výzdoba, trhy sa pre nepriaznivú epidemickú situáciu rovnako ako vlani nekonajú. Prázdnotou teraz zíva aj Pražská ulica, kde svoj vianočný stánok tento rok postavila aj Silvia Hencková pôvodom zo Slovenska.

Futbal áno, trhy nie? Slovenka, ktorá ponúka v Nemecku špeciality spod Tatier, je sklamaná
TASR/AP (ilu)

Kolibu, ako svoju búdku so slovenskými a českými špecialitami nazýva, musela odviezť bez toho, aby obslúžila čo i len jedného zákazníka. Rovnaké sklamanie zažila tiež vlani, no aj tak sa chce Hencková na vianočné trhy o rok do Drážďan vrátiť.

Zachránil ju predaj cez internet

"Ráno manžel ešte raz do Drážďan telefonoval, či trhy budú, či je všetko v poriadku. Povedali mu, že áno. Tak išiel do Plzne, dostala som tam tovar zo Slovenska, nakúpil hneď pražskú šunku, prišiel domov, a hovorím mu, že je koniec," hovorí v rozhovore pre ČTK Hencková o tom, ako pred týždňami saská vláda zakázala vianočné trhy iba krátko pred ich otvorením. "Ešte dopoludnia sa trhy pripravovali, popoludní už boli zrušené," poznamenala. 

Hencková, ktorá žije v Nemecku 27 rokov, o takomto riziku vedela. Vlani prežila rovnaké sklamanie, ktoré bolo možno ešte väčšie ako to tohtoročné. Dostala totiž povolenie postaviť Kolibu na námestí Altmarkt, kde sa koná slávny vianočný trh Striezelmarkt. Ten je považový za to najlepšie, čo Drážďany počas adventu ponúkajú. Každoročne tento rok priláka vyše dva milióny návštevníkov vrátane tisícov Čechov.

"Je tam veľmi náročné sa dostať. Vlani by to bolo prvýkrát, čo by tam bol slovenský stánok," zdôrazňuje Hencková, ktorá sa v Drážďanoch vianočného predaja zúčastňuje už päť rokov. "Mali sme vtedy tiež všetko pripravené, všetko bolo nakúpené, a týždeň pred začiatkom boli trhy zrušené," vypočítava. Dodáva, že prípravy na trh netrvajú dni, všetko sa organizuje už od konca septembra.

"Človek už ani nevie, prečo to robí. Mám ale trochu šťastie v porovnaní s druhými, že ja tovar ešte predám. Vďaka internetovému obchodu som našla medzeru, takže si nemusím robiť také starosti, čo teraz s tým," hovorí o svojom e-shope Mňam Slowakei, ktorý vznikol ako náhrada za vlaňajšie zrušené vianočné trhy. Problém bol ale s pivom. "Mala som strašne veľa piva. Nakoniec som z toho nechala urobiť pálenku, pretože som si hovorila, že pivo sa pokazí, ale "šnaps" nie. A dopadlo to parádne," hovorí Hencková. 

Tento rok sa ale už radšej pivom na trhy nezásobila. "Máme šťastie, že máme viac druhov podnikania, inak by som skrachovala. Keď vidím ostatných ľudí, tak je mi smutno. Nakúpili varené víno, a čo teraz s ním? Z toho je mi do plaču. Nebolo by lepšie tým ľuďom povedať týždeň alebo dva dopredu, že trhy nebudú?" myslí si. "Rozčuľovať sa je zbytočné, zmeniť to nejde. Musíme nájsť cestu, ako z toho von," poznamenáva Slovenka.

trhy_Nemecko TASR/AP (ilu)

Predaj postavili na ľudskosti, nie kšefte

Hencková zdorazňuje, že rozumie, že svet teraz prechádza výnimočnou situáciou, napriek tomu vníma ako ubíjajúce to, že trhy boli zrušené, ale tribúny plné futbalových fanúšikov bez rozstupov a rúšok nezmizli. "Usporiadateľ trhov hovoril, že areál môže ohradiť a vpúšťať len obmedzený počet ľudí. Naviac, bolo to vonku na ulici. To mi nejde do hlavy a nerozumie tomu viac ľudí. Keď sa toto deje, potom tomu ľudia ťažko uveria," hovorí o nedôslednosti a nerovnosti v karanténnych opatreniach. 

Vďaka internetového obchodu nebude strata Henckovej tak devastujúca, s akou sa teraz stretajú iní obchodníci. "Aj tak sa ale nerozprávame o štvormiestnej, ale päťmiestnej čiastke," hovorí. Všetky poplatky a zálohy už vopred organizátorovi zaplatila. "Čo s tým teraz bude, to nevieme. Sú tam veci, ako voda a elektrina, ktoré organizátor zaisťovať nemusel. Uvidíme, či o to prídeme," hovorí. Zatiaľ čo o náhradách usporiadateľ trhovníčku ešte neinformoval, prihlášku na budúce adventné trhy už obchodníkom rozposlal. Hencková je ale rozhodnutá prísť do Drážďan aj budúci rok.

"My to robíme inak. Máme to postavené na ľudskosti, nie na kšefte," vysvetľuje svoj prístup k zákazníkom. Vďaka tomu, ako tvrdí, o návštevníkov nemala núdzu. "Pri hosťoch som už napríklad vedela, kto čo pije. To mi chýba, že sa nemôžem stretávať s ľuďmi, tá pohodička, tá slovenská krásna pohoda. To mi naozaj veľmi chýba," hovorí.

Predražená šunka Nemcov sklamala

Cieľ má teraz jasne daný. "Musíme to vydržať do marca," hovorí s tým, že dovtedy nie je možné nič plánovať. Na jar a v lete sa opäť chystá s Kolibou cestovať po Nemecku. "Nezúčastňujeme sa bežných týždenných trhov, ale jazdíme na veľké akcie a slávnosti," vysvetľuje. K jej obľúbeným patrí slávna regata v meste Kiel, známa ako Kiel Woche (Kielský týždeň), ktorá sa koná každý rok už od konca 19. storočia.

Na festivaloch a pivných slávnostiach neláka Koliba iba českých a slovenských krajanov, ale i Nemcov. "Nemci si k nám našli cestu. Keď nás navštívia trebárs v Kolíne nad Rýnom alebo v Düsseldorfe, a dozvedia sa, že jazdíme aj na vianočné trhy do Drážďan, tak si často naplánujú výlet do Saska. Navštívia nás, pozrú si Drážďany a zájdu si aj do Česka," hovorí.

I keď sa Nemcom v Česku páči, nákup pražskej šunky v stánku v českej metropole pre ne podľa Henckovej často končí sklamaním a pocitom podvedenia. "Majú tam uvedenú cenu, tá je ale za 100 gramov. Predajci im na tácku naložia, potom to dajú na váhu a cena potom Nemcov udivuje," hovorí. "Keď mi potom Nemec povie, že za štyri porcie šunky zaplatil v Prahe 60 eur, a ja mu ju predám za päť, tak s tým majú Nemci problém," dodáva o praktikách predajcov pražskej pochúťky. Na pražskú šunku ale nedá Hencková dopustiť, preto ju tiež v Kolibe ponúka. "Tu máte výbornú," hovorí. "Na Slovensku sa ale zase robia najlepšie klobásy," dodáva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok