Kia EV6 bola podrobená losiemu testu. Ako obstála?

TA3/SZ
17.12.2021 11:00

Autá musia zvládať rôzne krízové situácie a testy, ktoré preveria ich bezpečnostné prvky, ale aj jazdné vlastnosti. Jedným z testov preverujúcich jazdné vlastnosti je aj losí test. Ako v tejto disciplíne obstála elektrická Kia EV6?

Kia EV6 bola podrobená losiemu testu. Ako obstála?
YouTube km77

Losí test je skúška, ktorá má preveriť správanie auta pri núdzovom vyhýbacom manévri. Na úspešne prejdenie testom musí auto zvládnuť vybočenie zo smeru jazdy a následne vrátenie do pôvodnej jazdnej dráhy minimálne v rýchlosti 70 kilometrov za hodinu. Rýchlosť sa môže zdať malá, no pridanie čo i len o jeden kilometer za hodinu viac môže úplne zmeniť výsledok testu.

Najlepší výsledok dosiahne auto, ak zvládne túto procedúru v rýchlosti 77 km/h. Veľkú rolu pri podrobných manévroch zohrávajú aj kvalitné pneumatiky. Konkrétny kúsok použitý v teste mal obuté pneumatiky Continental Premium Contact 6 XL v rozmere 225/40 R20. Čo treba podotknúť je, že testom prešla verzia GT Line so zadným náhonom a výkonom 228 koní. Výsledok sa môže pri iných verziách líšiť, či už z dôvodu pohonu oboch náprav, alebo inej hmotnosti auta.

Akou rýchlosťou teda zvládla vyhýbací manéver Kia? Redaktorom s magazínu km77, ktorý test vykonával sa podarilo úspešne prejsť pomedzi kužele v rýchlosti 78 kilometrov za hodinu. Auto sa správalo neutrálne, predvídavo a bezpečne, čomu určite napomohol tuhší podvozok redukujúci náklony karosérie, ale aj kvalitné pneumatiky. Priebeh testu si môžte spolu s nami pozrieť v priloženom videu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok