Nemecko bojuje proti omikronu ofenzívnou stratégiou. Zameriava sa na podávanie tretích dávok vakcín

TA3 TASR
17.12.2021 08:16

Nemecko sa v boji proti pandémii koronavírusu spolieha na "veľmi ofenzívnu" a rýchlu očkovaciu stratégiu zameranú na podávanie tretích dávok vakcín, ktorá krajinu lepšie pripraví na nápor nového variantu omikron. Povedal to vo štvrtok minister zdravotníctva Karl Lauterbach.

Vznikol omikron kvôli nízkej zaočkovanosti? Porazia mutácie vakcínu? Toto hovorí veda
TASR/AP

"Pokúsime sa veľmi ofenzívnou a rýchlou stratégiou posilňovacích dávok udržať šírenie variantu omikron na čo najnižšej úrovni, aby sme predišli preťaženiu zdravotného systému aj celej spoločnosti," zdôraznil minister. Dodatočné dávky zvyšujú ochranu pred omikronom o 70 až 80 percent, prízvukoval.

Priznal ale, že nie je spokojný s plánmi na dodávky vakcín na zvyšok decembra a prvý štvrťrok 2022. "Jednoducho to nie je dosť (vakcín) na takúto vakcinačnú stratégiu," uviedol Lauterbach s tým, že na prvý štvrťrok budúceho roka je objednaných 50 miliónov dávok určených na preočkovanie, avšak potrebných je ďalších 20 miliónov, ktoré majú byť podané v rámci prvej a druhej dávky.

S plánovaným počtom dohodnutých dodávok vakcín "sa kampaň posilňujúcich dávok ukončí až koncom marca", čo je podľa slov ministra neskoro. Lauterbach zároveň konštatoval, že týmito vyjadreniami vonkoncom nechce kritizovať svojho predchodcu Jensa Spahna. Priblížil, že jeho rezort získal súhlas EÚ na dodávku ďalších 35 miliónov dávok od firmy Moderna. Berlín podľa jeho slov s cieľom zaistiť ďalšie dávky vakcín rokuje s viacerými krajinami vrátane Rumunska, Portugalska, Poľska a Bulharska. Okrem toho plánuje Nemecko v prvom štvrťroku 2022 zakúpiť i 80 miliónov dávok vakcín Pfizer/BioNTech upravených na variant omikron.

V stredu bolo v Nemecku podaných takmer 1,5 milióna dávok očkovacích látok proti covidu, čo je doteraz najvyššie číslo vakcinácií vykonaných za jeden deň. V priemere bolo počas uplynulého týždňa denne zaočkovaných okolo 988-tisíc ľudí.

Momentálne má už dve dávky vakcíny 70 percent z 83-miliónovej populácie Nemecka, avšak tamojší predstavitelia s týmto počtom stále nie sú spokojní, keďže ich cieľom je dosiahnuť minimálne 75-percentnú zaočkovanosť. Posilňovaciu dávku dostalo 27,6 percenta obyvateľov, ich počet sa ale rýchlo zvyšuje.

Šéf nemeckého Inštitútu Roberta Kocha (RKI) vo štvrtok uviedol, že v krajine potvrdili "niekoľko stoviek prípadov" omikronu, pričom tento variant sa vyskytol už vo všetkých 16 spolkových krajinách. Vo štvrtok hlásilo Nemecko denný prírastok 56.677 nakazených a 522 obetí covidu, čím doterajší počet úmrtí na koronavírus stúpol na 107.202.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok