Podarí sa vyvinúť univerzálnu vakcínu proti covidu? Testujú novinku, ktorá nepotrebuje na aplikáciu ihlu

TA3-kf
16.12.2021 18:05

V Anglicku testujú novú vakcínu proti koronavírusu, ktorú možno podať bez ihiel. Nová forma využíva prúd vzduchu, ktorý vakcínu vtlačí do kože. Tento spôsob by mohol byť alternatívou pre tých, čo majú strach z ihiel.

Podarí sa vyvinúť univerzálnu vakcínu proti covidu? Testujú novinku, ktorá nepotrebuje na aplikáciu ihlu
ČTK

Vakcínu vyvinul profesor Jonathan Heeney z Univerzity Cambridge, ktorý je aj generálnym riaditeľom spoločnosti DIOSynVax. Heeney tvrdí, že vakcína by sa po úspešnom testovaní mohla využívať ako posilňovacia tretia dávka proti koronavírusu, uviedol denník BBC.

 “Nejde len o „ďalšiu“ vakcínu proti koronavírusu, pretože tá naša berie do úvahy aj iné varianty covidu a budúce koronavírusy,“ povedal Saul Faust, hlavný klinický výskumník a riaditeľ Národného inštitútu pre zdravotnícky výskum (NIHR) v klinickom výskumnom centre Southampton. Vakcína s názvom DIOS-CoVax by mala na boj s vírusom využívať úplne novú technológiu. "Táto technológia by mohla poskytnúť rozsiahlu ochranu obrovskému počtu ľudí na celom svete," dodal vedec. 

Momentálne sa hľadajú dobrovoľníci vo veku od 18 do 50 rokov, ktorí sa zúčastnia klinického testovania v Southamptone. "Keďže sa objavujú nové varianty a imunita začína slabnúť, potrebujeme novšie technológie," uviedol pre BBC profesor Heeney. "Je to prvý krok smerom k univerzálnej vakcíne proti koronavírusu, ktorú sa snažíme vyvinúť a ktorá nás ochráni nielen pred variantmi covidu, ale aj pred budúcimi koronavírusmi." 

Ako funguje nová vakcína? 

Terajšie vakcíny fungujú tak, že vyzbrojujú náš imunitný systém, aby zablokoval alebo zničil bunky, ktoré nesú spike proteín, čím nás chránia pred covidom. Vedci však uviedli, že keďže sa vírus neustále mutuje mení sa aj spike proteín. Existuje preto podstatné riziko oslabenia našej ochrany, ktorú nám dáva očkovanie, pretože zmeny v spike proteíne znamenajú, že imunitný systém už vírus nedokáže viac rozpoznať. 

Aby tento problém obišli, cambridgeskí vedci v najnovšej vakcíne využívajú prediktívne metódy na napodobňovanie širšej rodiny koronavírusových antigénov, o ktorých vedci dúfajú, že poskytnú väčšiu ochranu. Cieľom tejto novej technológie je predpovedať, ako by sa mohol vírus zmutovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok