Vianoce bez odpadu: Poradíme vám, ako tento rok zvládnuť sviatky v duchu zero waste

TA3/zm
16.12.2021 08:00

Množstvo obalov od potravín či zabalené darčeky a výsledkom je, že po Vianociach máme všetci preplnené smetné nádoby. Ak ste sa aj vy rozhodli žiť v štýle udržateľnosti, prispieť k čistejšej planéte môžete aj malými zmenami.

Vianoce bez odpadu: Poradíme vám, ako tento rok zvládnuť sviatky v duchu zero waste
Pexels/Lucie Liz

Tieto Vianoce by mohli byť nielen biele, ale aj zelené. Na mysli máme ekologický prístup k sviatkom, ktorý zvládne každý z nás, stačí len trochu chcieť.

Výber darčekov

Už pri uvažovaní o tom, čím tento rok obdarujete svojich blízkych, môžete zapojiť myšlienku ekológie. Nekupujte žiadne zbytočnosti len preto, aby ste niečo mali. Množstvo odpadu pochádza práve z vecí, na ktoré najskôr padá v domácnosti prach, a potom i tak nekompromisne skončia v koši.

Keď už skutočne neviete, aký darček kúpiť, stavte na neutrálnu poukážku, aby si obdarovaná osoba mohla vybrať sama. Zároveň tento typ prezentu nespotrebuje veľa baliaceho materiálu a samotný je najčastejšie z papiera, ktorý sa dá recyklovať.

Ideálny prípad je prekvapenie vyrobiť vlastnými rukami. V takom prípade dodržíte ďalšiu zo zásad zero waste fungovania – recyklovanie.

Zero waste Pexels/Sarah Chai

Alebo sa pozrite na to, či jedna konkrétna vec, ktorú chcete pod stromček kúpiť, neexistuje aj v zelenšej variante. Môže mať napríklad menej plastu v balení. Možností, ako eliminovať odpad je množstvo, treba len zapojiť pri výbere hlavu a chcieť to urobiť inak.

Keby ste chceli rozmýšľať ekologicky komplexne, tak práve udržateľné predmety dennej potreby môžu byť vašimi darčekmi pre celú rodinu. Skvelým typom sú látkové odličovacie tampóny, plátenné vrecká či tašky, alebo môžete obdarovať príbuzných aj drevenými zubnými kefkami.        

Eko balenie

Aj pri balení samotného darčeka uvažujte trochu ekologicky. Obyčajný hnedý papier, ktorý sa dá ľahko recyklovať, môže krásne ukázať ozdobený jutovým špagátom a vetvičkou zo stromčeka. Ak zvolíte darčekové tašky, tak ich rozhodne nevyhadzujte, ale použite niekoľkokrát, aj na budúci rok.

Zaujímavý tip na darčekové balenie je aj použitie starých novín a na ozdobenie môžete využiť niečo z kuchyne, ako sušené citrusy, orieškové škrupinky alebo kúsky škorice.

Top level je, ak namiesto balenia použijete peknú látku alebo z nej ušijete darčekové vrecká.

Lesklé vianočné mašle patria k najťažšie recyklovateľným materiálom a môžu do ovzdušia uvoľňovať jedovaté látky.

Zero waste Pexels/Ylanite Koppens

Trieďte odpad

Hoci sa môžete snažiť minimlizovať odpad, aj tak po Vianociach nejaký zrejme vznikne. V takom prípade dbajte na to, aby ste ho roztriedili do správnych nádob. Okrem klasiky papier a plasty posuňte svoju recykláciu o level vyššie a začnite separovať aj kovy či tetrapaky.

Nezabúdajte aj na kuchynský odpad, ktorý pri vyváraní a vypekaní určite vznikne v každej domácnosti. Nespotrebované varené jedlo síce patrí do komunálneho odpadu, ale šupky zo zemiakov po príprave šalátu môžete hodiť do bio koša. Olej z vyprážania môžete zbierať do skleneného zaváraninového pohára a vyhodiť ho do odpadkového koša určeného na kuchynské zvyšky.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok