Pacientom s covidom môžu pomôcť. Európska agentúra odporučila na schválenie ďalšie lieky

TA3 ČTK
16.12.2021 15:51

Európska agentúra pre lieky odporučila na registráciu ďalšie dve liečivá, ktoré by mohli znížiť riziko hospitalizácie či ťažkého priebehu ochorenia u pacientov s koronavírusom.

Muž odmietol hospitalizáciu, na druhý deň skončil na pľúcnej ventilácii. Na covid oddelení ležia najťažšie prípady, opisuje lekár
TASR/Michal Svítok

Európska agentúra pre lieky odporučila registráciu lieku od firmy GlaxoSmithKline. Protilátkový prípravok sotrovimab, ktorý sa podáva vo forme infúzie, má prísť na trh pod názvom Xevudy. Podľa výrobcu výrazne znižuje riziko vážnych komplikácií, hospitalizácií i úmrtí u pacientov s covidom. Ide už o tretí liek na báze monoklonálnych protilátok, ktorý agentúra schválila.

Okrem sotrovimabu Európska agentúra pre lieky odporučila aj schválenie lieku Kineret od švédskej farmaceutickej firmy SOBI. Imunosupresívny liek, ktorý sa doteraz používal pri pacientoch s artritídou, pomáha podľa výrobcov zlepšiť stav pacientov s koronavírusom, ktorí majú silný zápal pľúc.

Sotrovimab vyvinuli spoločne firmy GlaxoSmithKline a Vir Biotechnology. Podľa klinických štúdií znižuje u rizikových skupín pacientov s covidom hrozbu závažného priebehu ochorenia, hospitalizácie či úmrtia až o 79 %. Európska agentúra pre lieky odporúča jeho užívanie u chorých od 12 rokov, ktorí zatiaľ nepotrebujú podporu dýchacieho prístroja.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok