Zlomok hospitalizovaných, deti v školách. Takto by Slovensko vyzeralo pri vyššej zaočkovanosti

TA3
16.12.2021 13:10

Nemocnice sú na hranici svojich kapacít. Zdravotníci sú vyčerpaní a počty hospitalizácií neklesajú pod 3-tisíc. Na covidových oddeleniach končia väčšinou nezaočkovaní ľudia. "Ako by to vyzeralo, ak by sme mali zaočkovaných takmer všetkých nad 50 rokov?" zamýšľa sa na sociálnej sieti vedec Pavol Čekan.

Pavol Čekan 1140px (TASR/Martin Baumann)
TASR/Martin Baumann

Čekan hovorí, že ak by Slovensko malo začkovaných takmer všetkých ľudí nad 50 rokov, tak podľa jeho výpočtov by sme mali v nemocniciach od 500 do tisíc pacientov hospitalizovaných s ochorením Covid-19. 

"To je preto, že aj napriek vysokej zaočkovanosti skupiny nad 50 rokov by do nemocníc prichádzali aj zaočkovaní z tejto vekovej kategórie. K nim treba pripočítať aj mladších hospitalizovaných. Jednoducho ani vakcína nedokáže kompenzovať pridružené diagnózy, rizikové faktory, ale sú aj medzi nami takí, ktorí sa zo zdravotných dôvodov očkovať nemôžu," vysvetľuje na sociálnej sieti Čekan.

Pacienti s inými diagnózami by sa pri týchto počtoch dostávali k termínom plánovaných operácií oveľa skôr. Zdravotníci by pri tomto počte hospitalizácií nešli na hranicu svojich síl a možností. 

"Deti by chodili do škôl, riešili by sa iba lokálne ohniská, reštaurácie a obchody by nemuseli bojovať o svoju existenciu. Namiesto lockdownov by sme mohli viesť diskusie o tom, za akých podmienok môžu fungovať mimoškolské aktivity a tréningy, a dokonca o tom, či je na športových a kultúrnych podujatiach bezpečné mať 100, 500, alebo tisíc návštevníkov," uzatvára slovenský vedec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok