Strom do každej domácnosti. Čo majú spoločné britský Wales a slovenská Sereď?

TA3/hm
20.12.2021 07:00

Vláda v britskom regióne Wales nedávno oznámila, že každej domácnosti poskytne strom k zasadeniu. Chce tak prispieť k boju proti klimatickej zmene. Na Slovensku k podobnému kroku pristúpilo mesto Sereď v Trnavskom kraji. Obyvateľom ponúklo možnosť vyžiadať si a vysadiť lipu priamo na vlastnom pozemku. Záujem prekvapil. Samospráva rozdala desiatky stromov, dokonca sa hlásili aj ľudia z okolitých obcí.

Les stromy svetlo príroda 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Vo Walese, v ktorom je podľa najnovších štatistík približne 1,38 milióna domácností, si občania môžu strom zasadiť buď sami, alebo to môžu nechať na ekologickú organizáciu Coed Cadw. V oboch prípadoch je drevina zadarmo. Stromy si môžu ľudia vyzdvihnúť od marca budúceho roka v regionálnych centrách. 

Podobnú iniciatívu spustilo aj slovenské mesto Sereď. Ako uviedla referentka komunikácie mestského úradu Zuzana Slahučková, keďže pre inžinierske siete nie vždy dokážu v rámci údržby verejnej zelene vysadiť stromy, začali na jar tohto roka po skúsenostiach z Piešťan a Trnavy pripravovať vlastný projekt Adoptuj si lipu.

Stromy im priviezli až priamo domov

Záujem o listnáče bol v Seredi veľký. Vysadiť si doma lipu od mesta chceli aj obyvatelia zo susedných obcí, mestské organizácie a materské školy. "Obyvateľom mesta sme v októbri rozdali 72 kusov stromov Tilia cordata Rancho," uviedla Slahučková. Stromy s obvodom kmeňa 12-14 centimetrov dodali domácnostiam s kompletným koreňovým balom. Mesto zabezpečilo okrem rozvozu pred rodinné domy aj inštruktáž, ako drevinu správne vysadiť.

"Táto varieta lipy  sa vyznačuje stredným rastom, nepravidelnou ihlanovitou korunou a je vhodná aj do chudobných pôd. Je to nenáročná medonosná drevina, ktorá netrpí chorobami. Lístie sa na jeseň vyfarbuje na žlto a opadáva. V dospelosti nestrihaná dosahuje výšku 6 až 10 m a šírku 4 až 6 m," uvádza mesto na svojom webe.

Samospráva do projektu Adoptuj si lipu investovala takmer 5300 eur. Vo Walese, ktorý sa rozkladá na ploche vyše 20-tisíc kilometrov štvorcových, odhadli celkové náklady na výsadbu na približne dva milióny libier, čo je v prepočte asi 2,4 milióna eur.

Adoptuj si lipu so súhlasom MŠ Fándlyho Sereď

Sereď ročne vysádza približne 50 až 60 vzrastlých, prevažne listnatých stromov. Na výsadbu v meste uprednostňujú pôvodné druhy drevín. Budúci rok plánujú okrem náhradnej výsadby, doplniť zeleň aj v Zámockom parku. Pokračovať by mesto chcelo aj v "adopcii líp".  "Radi by sme v tejto aktivite pokračovali aj v budúcom roku. Zvažujeme rozšíriť sortiment ponúknutých stromov," informovala referentka.

Obyvateľov chcú naučiť novým zvykom

Vláda vo Walese chce miestnych motivovať k tomu, aby v budúcnosti sadili stromy sami od seba. "Musíme sadiť omnoho viac stromov, aby sme do konca tohto desaťročia dosiahli svojich klimatických cieľov - k tomu potrebujeme vo Walese ďalších 86 miliónov stromov," uviedol ministerský námestník pre klimatickú zmenu Lee Waters. Podľa neho ide o veľkú výzvu.

"Na jar budeme vysievať v dvoch lokalitách mesta lúčne kvetinové plochy, ktoré majú potenciál zachytávať viac dažďovej vody, než bežný mestský trávnik," vysvetlila Slahučková. Zmierniť prejavy klimatických zmien sa snažia aj osvetou. V oblasti odpadového hospodárstva mesto pripravilo manuály o správnom kompostovaní a separovaní smetí. Samospráva tiež prijala dokumenty Nízkouhlíková stratégia pre mesto Sereď a Koncepcia rozvoja mesta Sereď v oblasti tepelnej energetiky.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok