Reforma nemocníc zruší tisíce lôžok. Nemusí to znamenať vôbec nič, tvrdí Smatana

TA3
8.6.2021 06:00

Ministerstvo zdravotníctva chystá najväčší reformný balík za posledných 15 rokov. Ten prinesie optimalizáciu siete nemocníc aj zmeny v zdravotnej starostlivosti. V praxi to bude znamenať aj zrušenie 9-tisíc lôžok. Reforma je aj podmienkou pre čerpanie jednej miliardy eur z plánu obnovy. Ako bude reforma vyzerať? V relácii Tak takto?! sme sa pýtali analytika Martina Smatanu.

nemocnica Levice 1140px (TASR/Henrich Mišovič)
TASR/Henrich Mišovič

So stratifikáciou prišla už Kalavská

Dôležitejšie než počet lôžok sú podľa Smatanu čakacie doby na tieto lôžka. Ak teda ministerstvo udrží určité čakacie doby, redukcia postelí pre pacientov nemusí znamenať vôbec nič. Podľa Smatanu sú dôležité práve čakacie doby, ktoré dnes nemáme vôbec stanovené. Znamená to, že na niektoré úkony čakáme v niektorých regiónoch pár dní a v iných celé mesiace.

Stratifikáciu nemocníc pripravovala už ministerka zdravotníctva vlády Petra Pellegriniho, Andrea Kalavská. Čo má táto reforma spoločné so zámermi súčasného ministra Vladimíra Lengvarského? Smatana vysvetlil, že Lengvarského rezort zatiaľ predstavil len hrubý náčrt zmien a ten je takmer totožný s tým, čo pripravoval Kalavskej tím. Podľa Smatanu sú rozdiely medzi týmito projektmi najmä v situácii, v ktorej sa nachádzame. 

Cieľom boch plánov je podľa Smatanu "centralizovať starostlivosť, nastaviť pravidlá medzi jednotlivými typmi starostlivosti, zadefinovať minimálne počty výkonov, maximálne čakacie doby, princípy, za ktoré sa ja analytik aj ako pacient viem postaviť," vysvetlil. Oproti obdobiu, keď s reformou neuspela Kalavská, sa teraz už veľká časť sektora so zmenami oboznámila. 

Na niektoré úkony čakáme v niektorých regiónoch pár dní a v iných celé mesiace.

Implementácia je kľúčová

Ďalším faktorom je pandémia koronavírusu, ktorá podľa Smatanu ukázala, ako veľmi potrebujeme reformu zdravotných systémov. Kým predošlej ministerke chýbali aj potrebné financie na reprofilizáciu a stratifikáciu nemocníc, teraz vstupuje do hry fond obnovy. 

Momentálne sa počíta takmer s miliardou eur, ktorá môže ísť do nemocníc. Smatana však upozorňuje, že veľmi dôležitá bude komunikácia s lekármi, asociáciami a s odbormi. Ak si reformu neosvoja, po najbližšej zmene vedenia môže ísť celý plán do stratena.

Materiál, ktorý pripravilo ministerstvo pod vedením Lengvarského, je podľa Smatanu v medicínskej časti ešte kvalitnejší, než reformný dokument, na ktorom sa podieľal on sám pod Kalavskou. "Majú lepšie dáta, majú to flexibilnejšie premyslené, len treba povedať, že môžu mať najlepší analytický materiál, pokiaľ sa to nestretne s praxou, tak sa to nikdy nepodarí implementovať," zhodnotil Smatana s tým, že práve implementácia je kľúčová.

Celú reláciu Tak takto si pozrite tu:

Momentálne sa počíta takmer s miliardou eur, ktorá môže ísť do nemocníc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok