BMW Group uzatvára dohodu s dodávateľmi čipov

TA3/SZ
16.12.2021 11:00

Automobilový priemysel trápi už dlhé mesiace nedostatok polovodičov, ktoré spôsobujú napríklad obmedzovanie prvkov výbavy. BMW Group však podpisuje dohodu o dodávkach čipov s dodávateľmi, ktorý zabezpečia stabilnú výrobu

BMW Group uzatvára dohodu s dodávateľmi čipov
BMW

BMW už bolo prednedávnom z dôvodu nedostatku polovodičov nútené odoberať prvky výbavy v niektorých modeloch. Dotklo sa to napríklad head-up displeju, ktorý bolo možné objednať iba do určitých motorizácii daného modelu. Ďalším nedostupným prvkom výbavy v niektorých typoch bola dotyková funkcia obrazovky infotainmentu.

BMW z dôvodu dlhodobého zabezpečenia dodávok polovodičov uzatvorilo dohodu so spoločnosťou Inova Semiconductors zaoberajúcou sa vývojom a spoločnosťou Globalfoundries, ktorá je výrobcom polovodičových komponentov.

Dohoda zabezpečí pre značku stabilnú dodávku niekoľkých miliónov mikročipov ročne. Tieto mikročipy automobilka využije v LED technológii ISELED, ktorá bude po prvýkrát k dispozícii v novom BMW iX a následne sa dostane aj do dalších modelov portfólia značky. Člen predstavenstva BMW AG Dr. Andreas Wendt zodpovedný za dodávateľský reťazec a nákup povedal, že prehlbujú partnerstvo s dodávateľmi v kľúčových bodoch dodávateľskej siete a synchronizujú plánovanie kapacít priamo s výrobcami a vývojármi polovodičov. To by malo zabezpečiť spoľahlivosť a transparentnosť plánovania v objemoch potrebných pre všetkých zúčastnených a dlhodobo zabezpečí potreby značky.

iX BMW

BMW je tak príkladom vybudovania odolnejšieho prístupu spolupráce v dodávateľskom reťazci. Cieľom dohody je získanie rovnováhy medzi ponukou a dopytom po polovodičových komponentoch, a taktiež aj snaha o zrýchlenie technologických inovácii.

iX BMW

Generálny riaditeľ spoločnosti INOVA Semiconductors Robert Kraus hovorí, že „Táto zmluva priamo s OEM (Original Equipment Manufacturer – Výrobca originálnych dielov) pre nás ako výrobcu polovodičov určite znamená novú oblasť”. „Pevne veríme, že tento inovatívny prístup k partnerstvu v celom výrobnom reťazci nám pomôže dosiahnuť naše ciele. Týmto spôsobom môžeme zabezpečiť dodávky pre našich koncových zákazníkov a zaistiť vysokú spoľahlivosť plánovania počas dlhých cyklov výroby čipov. Je to skutočne obojstranne výhodný prístup”, povedal.

iX BMW

Podiel elektronických a polovodičových komponentov v autách sa bude v budúcnosti pravdepodobne aj naďalej zvyšovať. Už teraz sa v aute nachádza na vykonávanie rôznych funkcii a úloh v závislosti od výbavy vozidla niekoľko tisíc polovodičových súčiastok. Podobné dohody medzi automobilkami a výrobcami komponentov tak môžu byť aj do budúcna veľmi prínosné pre obe strany, takže je pravdepodobné, že svedkami podobných dohôd budeme čoraz častejšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok