Biden prisľúbil obetiam tornád všemožnú a dlhodobú pomoc. Rozsah tejto skazy je na neuverenie, tvrdí

TA3 TASR
16.12.2021 07:20

Prezident USA Joe Biden v stredu prisľúbil, že bude robiť "všetko, čo treba, a tak dlho, ako treba", aby po sérii smrtiacich tornád pomohol Kentucky a ďalším americkým štátom. Živly podľa Bidena zanechali stopu nepredstaviteľnej skazy.

Biden prisľúbil obetiam tornád všemožnú a dlhodobú pomoc. Rozsah tejto skazy je na neuverenie, tvrdí
TASR/AP

Informovala o tom tlačová agentúra AP. "Vzchopíte sa a nanovo vybudujete," povedal prezident v meste Dawson Springs, jednom z dvoch v štáte Kentucky, ktoré navštívil. "Rozsah tejto skazy je takmer na neuverenie," dodal, keď stál pred domom, z ktorého zostalo len niekoľko stien a hŕba trosiek. 

Biden rozprával o strese, ktoré cítia obete prírodných katastrof, akými boli aj víkendové tornáda, ktoré postihli osem amerických štátov. Prezident tiež povedal, že naliehavou úlohou je, aby sa ľudia presťahovali z núdzových útočísk, lebo tak sa zabráni šíreniu nákazy koronavírusom. Biden zároveň vysoko ocenil veľkú vzájomnú podporu a solidaritu otrasených miestnych komunít a zdôraznil, že pomoc federálnych úradov, ktorú sľúbil, neprestane prúdiť.  

"Z toho musí vzísť niečo dobré. Táto skaza sa na mnohých miestach stretla so súcitom," vyhlásil. Cez Kentucky a sedem ďalších štátov sa počas víkendu prehnalo vyše 30 tornád a zahynulo pri nich najmenej 88 ľudí. Tisíce obyvateľov prišli o svoje domy alebo sú bez elektriny.

"Mienim robiť všetko, čo treba, a tak dlho, ako treba,  aby som pomohol vášmu štátu, vašim miestnym lídrom, keď sa budete snažiť vzchopiť a nanovo vybudovať. A vy sa vzchopíte a nanovo vybudujete," povedal Biden v Dawson Springs. V tomto meste sa prechádzal pomedzi kopy trosiek. Poškodené vianočné ozdoby sa na zemi miešali s kusmi polámaného nábytku a roztrúseným oblečením. Stromy boli vyvrátené z koreňov a ležali medzi domami premenenými na sutiny.

Biden sa zastavil pri rodine sediacej pred domom bez strechy či okien a pri skupine policajtov, potom objal starší manželský pár. Šéf Bieleho domu predtým navštívil mesto Mayfield v štáte Kentucky, ktoré cez víkend tiež vážne poškodilo ničivé tornádo. Postihnutú oblasť si pozrel z vrtuľníka. 

Biden do zasiahnutej oblasti pricestoval preto, aby sa ubezpečil, že miestne úrady dostanú od federálnej vlády všetku dostupnú podporu. "(Rozsah) spustošenia je zdrvujúci," uviedol v Mayfielde Biden s tým, že obytné domy či obchody jednoducho zmizli z povrchu zeme. "Takéto škody po tornáde som ešte nevidel," dodal. Len v štáte Kentucky si vyčíňanie tornád vyžiadalo najmenej 74 obetí a ďalších 14 ľudí zahynulo v iných štátoch. Najmenej 100 ľudí je stále nezvestných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok