Biden navštívil oblasti zasiahnuté tornádom v Kentucky, rozsah katastrofy označil za zdrvujúci

TA3 TASR
15.12.2021 22:24

Americký prezident Joe Biden navštívil v stredu mesto Mayfield v štáte Kentucky, ktoré cez víkend vážne poškodilo ničivé tornádo a vyžiadalo si desiatky obetí na životoch.

tornado_6.jpg
TA3

Informovala o tom agentúra DPA. Biden do zasiahnutej oblasti pricestoval preto, aby sa ubezpečil, že miestne úrady dostanú od federálnej vlády všetku dostupnú podporu. 

"Dnes som v Kentucky, kde sa mám stretnúť s lokálnymi politikmi a urobil si obraz o škodách spôsobených tornádami a extrémnym počasím. Obnova si bude vyžadovať spoluprácu nás všetkých," uviedol Biden v príspevku na svojom oficiálnom účte na Twitteri. Prisľúbil, že Washington je pripravený poskytnúť dlhodobú pomoc

O rozsahu škôd Bidena informovali starosta Mayfieldu Andy Beshear, americký minister pre vnútornú bezpečnosť Alejandro Mayorkas a šéfka Federálnej agentúry pre riadenie núdzových situácií Deanne Criswellová. 

Miestnych predstaviteľov v Mayfielde Biden vyzval, aby neváhali a obrátili sa so žiadosťami o pomoc na federálnu vládu. Ešte predtým si postihnutú oblasť pozrel z vrtuľníka. Bidena následne čakal presun do podobne postihnutého mesta Dawson Springs, kde mal na záver svojej návštevy predniesť i prejav.

Šéf Bieleho domu pred samotnou návštevou zdôraznil, že do Kentucky necestoval okamžite po tom, čo tento i ďalších päť štátov v noci na sobotu zasiahla prírodná katastrofa, z toho dôvodu, že nechcel stáť záchranárom v ceste. "(Rozsah) spustošenia je zdrvujúci," uviedol Biden s tým, že obytné domy či obchody jednoducho zmizli z povrchu zeme. "Takéto škody po tornáde som ešte nevidel," dodal.

Len v štáte Kentucky si vyčíňanie tornád vyžiadalo najmenej 74 obetí a ďalších 14 ľudí zahynulo v iných štátoch. O život prišli aj niekoľkí zamestnanci skladu firmy Amazon, na ktorom sa prepadla strecha. Starosta Mayfieldu uviedol, že mesto eviduje po tornáde "najhoršie škody, aké je možné si predstaviť". Medzi mŕtvymi sú podľa neho i desiatky detí a viac ako 100 ľudí je stále nezvestných.

Spojené štáty tento rok zasiahli mnohé prírodné katastrofy vrátane silných búrok, povodní či lesných požiarov. Biden považuje ich závažnosť a čoraz častejší výskyt za následok klimatickej zmeny. Boj proti globálnemu otepľovaniu si stanovil za jednu z hlavných priorít svojej administratívy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok