ROZHOVOR: Nový Istropolis, jeden z najťažších developerskych pôrodov v Bratislave, svoj príbeh nekončí

TA3/mm
2.11.2021 06:00

Starosta podľa investora presahuje svoje kompetencie a brzdí projekt, navyše dáva podmienky, ktoré sú vraj nad rámec zaužívaných štandardov doma i v zahraničí. Na druhej strane predstaviteľ samosprávy, ktorý hovorí, že na základe viacerých skúseností s developermi v Bratislave mu nestačí len slovo či neurčité a nevymožiteľné sľuby. Požaduje, aby súčasťou záväzku bola aj pokuta v prípade, že investor zámer nepostaví.

istropolis dom odborov 1140px (SITA/Diana Černáková)
SITA/Diana Černáková

Také sú v stručnosti východiskové pozície investora Nového Istropolisu, spoločnosť Immocap a mestskej časti Bratislava - Nové mesto, ktorej starosta Rudolf Kusý chce záruky za výstavbu podľa dohody. Kde je v tomto prípade problém a prečo sa Bratislavčania nemôžu nerušene tešiť na nový priestor pre kultúru či konferencie? Prečo neverí sľubu investora a nebojí sa opätovne ťahaníc s políciou? Starosta Rudolf Kusý spomína na „zaručené sľuby“ investorov, po ktorých ostali len prázdne priestranstvá.

Prečo trváte na pokute pre investora, ak nedodrží záväzok a na mieste súčasného Istropolisu nepostaví aj nové kultúrno-spoločenské centrum?

Istropolis bol ešte donedávna prakticky jediným miestom v Bratislave, kde bolo možné na zodpovedajúcej úrovni zorganizovať kultúrne a spoločenské podujatie pre takmer 1200 ľudí. Po tom, čo vlastník začal budovu pripravovať na zbúranie a novú výstavbu, to už, žiaľ, možné nie je. Hoci sľubuje, že súčasťou nového centra, ktoré tu chce vybudovať, bude aj veľká kultúrna sála, je to stále len sľub. Pre nás je Istropolis a najmä jeho srdce – sála pre kultúru – mimoriadne dôležité miesto. Preto nám ústny sľub nestačí, potrebujeme garanciu, ku ktorej sa developer aj zaviaže.

Investor tvrdí, že novú kultúrno-spoločenskú sálu postaví aj bez hrozby pokuty. Pravdou je, že celý projekt už prezentoval a počíta s ňou. Nie je vaša snaha preto zbytočná?

PKO, cyklistický štadión... Spomínate si, koľko okolo nich zaznelo „zaručených“ prísľubov a realita nikde? Som presvedčený, že keď investor dáva ústnu garanciu, že postaví centrum so sálou pre kultúru, nemôže byť pre neho žiadny problém garantovať to aj „na papieri“. Inak sám svoj skutočný zámer spochybňuje. Nechcem iba sľuby a pekné obrázky. Pri Istropolise si to dovoliť nemôžeme. Toto je hranica, za ktorú nemôžem ustúpiť.

Podľa investora pri požiadavke o pokute prekračujete svoje kompetencie.

Z pozície stavebného úradu možno nemáme zákonné páky dávať takého detailné požiadavky. Ale ako Novomešťan, človek, ktorý tu žije od narodenia, rovnako ako jeho rodičia a ako starosta musím v mene obyvateľov Nového Mesta žiadať, aby Istropolis s kultúrou nezmizol bez náhrady.

Takto by mal vyzerať nový Istropolis. Immocap Group

Trváte na pokute päť miliónov eur. Nie je to veľa?

Celá stavba nového Istropolisu, tak ako bol predstavená, bude stáť desiatky miliónov. Záruka vo výške päť miliónov eur, ak má investor skutočný záujem zachovať tu kultúru, nemôže byť preto pre neho žiadny problém.

Máte aj predstavu, na čo by takéto peniaze z prípadnej pokuty mali byť použité?

Predovšetkým mám vieru, že k takémuto scenáru nebude musieť nikdy dôjsť. Našim cieľom nie je samotná pokuta, chceme, aby bol hrozbou pokuty vo výške päť miliónov eur investor motivovaný vybudovať projekt s kultúrnym stánkom.

Čo ak investor neustúpi a na zmluvnú pokutu nepristúpi? Čo bude v takomto prípade nasledovať?

Tu taktiež verím v zdravý rozum a férovú dohodu. To, na čom trváme, predsa nie je žiadna novinka, či nejaký výmysel z večera na ráno. Ešte predtým, ako budovu Istropolisu niekto kúpil, sme jasne povedali – pozor, toto je stavba, ktorá má verejnú funkciu, nemôže len tak zmiznúť bez náhrady! Nech si tu developer postaví obchody, byty, kancelárie, čo len chce – ale to srdce stavby, kultúrnu sálu, musí zachovať alebo obnoviť.

Objavili sa špekulácie, že niektoré kultúrne artefakty z vnútra Istropolisu boli nenávratne zničené. Máte o tom nejakú vedomosť?

Našťastie, boli to len nepotvrdené šumy. Osobne som si to skontroloval na mieste, všetky vzácne artefakty boli starostlivo zabalené a uskladnené profesionálnou firmou, ktorá sa špecializuje na prácu s pamiatkami.

Konflikt s developermi pred rokom skončil tak, že vás pred úradom zadržala polícia. Neobávate sa, že sa scenár zopakuje?

Po tom, čím som si prešiel minulý rok, by ma to už asi neprekvapilo. Ale boj za verejný záujem nie je v dnešnej dobe jednoduchý a často aj bolí. Čelíte vždy mimoriadne silnému a motivovanému súperovi. Keď však súdy a generálny prokurátor potvrdia, že nepáchate žiadnu tresnú činnosť, ale, naopak, hájite verejný záujem, dodá vám to silu a chuť v tejto správnej ceste pokračovať ďalej. A aj v prípade Istropolisu som presvedčený, že som na tej istej ceste – ceste ochrany verejného záujmu.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok