Záchranár Majerský: Nechceme, aby nám politici platili pokuty. Problémy majú riešiť v parlamente

TA3
15.12.2021 14:50

Od politikov pomoc nechcú, boli by radšej za to, keby sa ich problémy riešili v parlamente. Uviedol to v rozhovore prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský, ktorého zadržali počas protestu pred parlamentom.

"Boli sme zadržaní každý sám, bolo to v podstate len čakanie na výsluch, ktorý prebehol už rýchlo," opísal udalosti z utorkového večera František Majerský, ktorého spolu s ďalším záchranárom zadržali počas protestu pred národnou radou. "Nikoho som nepodnecoval, všetci boli veľmi slušní. Rešpektujem však rozhodnutie polície," dodal s tým, že pokutu na mieste odmietol, udelená mu tak bude v správnom konaní.

Pomoc politikov po incidente odmietli

Čo hovorí na to, že pokuty za nich chcel zaplatiť Boris Kollár? Pomoc politikov obaja záchranári odmietli. "Nechceme, aby nám politici platili pokuty. Nech riešia naše problémy v národnej rade, tam to vedia urobiť," uviedol. Prekvapila ho aj ponúknutá pomoc od šéfa strany Smer-SD Roberta Fica.

"Nerozumiem týmto politickým hrám, nebolo to úprimné. Sú zodpovední za to, ako zdravotníctvo vyzerá. Politici sa s nami majú stretnúť za rokovacím stolom, tak ako sme to chceli a riešili sme to už pred mesiacmi," vysvetlil Majerský.

Aké sú ich požiadavky? Podľa šéfa záchranárov je to predovšetkým skokovité navýšenie platu, reforma záchrannej zdravotnej služby i sociálne zabezpečenie záchranárov.

"Sú na hranici psychických i fyzických síl, túto prácu robia mnohí do vysokého veku. Nie sme na okraji spoločnosti, sme zložka, bez ktorej to fungovať nebude," dodal s tým, že aktuálne cítia veľkú podporu a zo svojich požiadaviek nepoľavia ani po Novom roku. "Aj keď postavíme nemocnice, nebude mať kto v nich pracovať, takisto to bude aj so záchrankami," uviedol v rozhovore.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok