Konala polícia unáhlene? Prípad záchranárov rieši prokuratúra, podporili ich lekári i politici

TA3 TASR
15.12.2021 12:39

Na zásah polície, počas ktorého zadržali protestujúcich záchranárov pred parlamentom, si posvieti aj prokuratúra. Zdravotníkov prepustili už v utorok večer, na sociálnej sieti sa neskôr poďakovali ľuďom za podporu.

"Ďakujeme za všetku podporu," napísali zdravotníci na sociálnej sieti po tom, ako ich pustili z policajnej cely. Ich zadržanie vyvolalo kritiku, reagovali odborné organizácie i politici. Na stranu záchranárov sa postavil aj Robert Fico, Boris Kollár chcel za nich zaplatiť pokutu. "Veľmi ma mrzí, že záchranári sem museli prísť protestovať a dať nejakým spôsobom o sebe vedieť," vyhlásil Kollár.

Aj lekárske komory im vyjadrili podporu. Reagovali s tým, že zásah považujú za unáhlený. Polícia tvrdí, že zdravotníkov zadržala pre podozrenie zo spáchania trestného činu.

Slovenskí záchranári prišli pred národnú radu protestovať pre neriešenie svojho postavenia i postavenia zdravotníkov zo strany vlády i poslancov. Pripomenuli sľuby o zvyšovaní miezd v zdravotníctve.

Protest Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov podporilo napríklad mimoparlamentné KDH, upozornilo na preťaženosť zdravotníkov a vyzvalo vládu na urýchlene riešenie. Predseda KDH Milan Majerský zdôraznil, že dlhodobý zlý prístup štátu vyháňa zdravotníckych pracovníkov. "Namiesto toho, aby malo Slovensko opravu zdravotníckeho systému ako prioritu číslo jeden, zdravotníci počúvajú, že v rozpočte na nich nezostalo adekvátne miesto," podotkol.

Opozičný Smer-SD hovorí, že vláda poďakovala záchranárom "po svojom". "Dvom obmedzila slobodu a ukladala vysoké pokuty protestujúcim, ktorí stoja v prvej línii v boji proti Covid-19," uviedol predseda strany Robert Fico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok