Bošňák: Covid automat sa ešte môže vrátiť do hry, pokles reprodukčného čísla je sľubný

TA3
16.12.2021 07:00

Od začiatku decembra postupne klesol počet pozitívne testovaných o tretinu. Podľa predikcií analytikov z projektu Dáta bez pátosu sa treba pripraviť na poklesy v hodnotách pozitívnych o 25 až 35 percent týždenne, nemocnice by mohli klesnúť do týždňa zhruba na 2000 až 2500 pacientov s covidom. Aj o tom sme diskutovali sme s analytikom Ivanom Bošňákom.

koronavírus ľudia MHD Slovensko 1140px (TASR/Jaroslav Novák)
TASR/Jaroslav Novák

Príklad zo severovýchodu

Podľa Bošňáka by vláda niekedy potrebovala viac pochopenia. "Vyberá z palety opatrení, ktoré nie sú jednoznačne účinné," poznamenal. Keď stúpali čísla nakazených a na severovýchode boli už pred Dušičkami plné nemocnice, zhoršujúcim sa číslam podľa neho nikto nevenoval pozornosť. "Teraz venujeme veľa pozornosti emóciám a všetci chodia po nemocniciach," skonštatoval v narážke na politikov s tým, že pozvanie dostali aj analytici z Dát bez pátosu.

Či sú lockdowny účinné, alebo nie, závisí od toho, v akom momente a pri akých hodnotách výskytu vírusu sú prijaté, vysvetlil analytik. Poukázal na to, že severovýchod Slovenska sa "z delty vymotal bez toho, že by mal nejaký lockdown". Doplnil, že aj školy boli v týchto regiónoch zavreté len lokálne. 

"Keď sme vysoké čísla videli v Bratislave, a aj tu stúpol počet pacientov, na 400 v Bratislavskom kraji, zrazu bolo treba rýchlo zaviesť lockdown," hovorí Bošňák s tým, že nešlo o zlé opatrenie. Opatrenie podľa neho spôsobilo dôležitú vec.  Znížilo mobilitu v obchodných centrách, "čo sú interiéry, kde je veľa ľudí a nadlho", a potom aj v tranzitnej doprave a na pracoviskách.

Analytik vysvetlil, že ide o tri hlavné oblasti, kde sa meria mobilita. "Mobilita bola u nás znížená behom dvoch týždňov a pretrváva to až doteraz, veľmi podobne ako v Rakúsku," povedal. Počas dvoch týždňov sa u nás prepadli čísla nových nakazených o tretinu. Podľa Bošňáka to bolo pravdepodobne rýchlejšie, keďže testovanie a jeho výsledky prichádzajú až oneskorene po nakazení.

Predzvesť dobrého trendu

Bošňák poznamenal, že kým bolo reprodukčné číslo nad 1, tak sa všetci odborníci a Konzílium vyjadrovali, že "je to katastrofa". "Odkedy je to pod 1, tak sa to vytratilo zo všetkých prezentácií," upozornil. Pokles reprodukčného čísla je podľa analytika predzvesťou toho, že prichádza trend, ktorý sme chceli docieliť.

Počet covidových pacientov v nemocniciach je stále vysoký. Čísla sa však postupne zlepšujú aj v tejto oblasti. Podľa Bošňáka bude pozitívne, keď sa dostaneme na hranicu 2500 covidových pacientov. Upozornil, že musia klesať aj pľúcne ventilácie a lôžka na JIS. "Aj tam už vidíme dvojciferný pokles," zhodnotil. "Vtedy je na mieste sa porozprávať, či sa nevrátiť k Covid automatu," myslí si Bošňák.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok