Cichanovského právny tím podá odvolanie. V rovnakej kauze boli súdení aj ďalší predstavitelia opozície

TA3 TASR
14.12.2021 17:55

Obhajoba bieloruského politika a blogera Siarheja Cichanovského sa odvolá proti rozsudku, ktorým bol v utorok odsúdený na 18 rokov väzenia. Podľa agentúry Interfax to oznámil jeho právnik Viktar Mackevič.

súd kladivko spravodlivosť
TA3

Cichanovského odsúdil v utorok okresný súd v meste Homeľ na svojom výjazdovom zasadnutí v miestnej väznici. Osemnásťročný trest si má odpykať v nápravnom zariadení s najvyšším stupňom stráženia. Súd ho predtým uznal za vinného z prípravy a organizovania masových nepokojov v Bielorusku.

V rovnakej kauze boli súdení aj ďalší predstavitelia opozície: Mikola Statkevič, Arciom Sakav, Zmicer Papov, Ihar Losik a Uladzimir Cyganovič, ktorým súd vymeral 14 až 16 rokov väzenia. Súd od nich vymáha aj celkovo asi milión dolárov ako náhradu za škody spôsobené ich "zločinmi". Súdny proces s aktivistami bieloruskej opozície sa začal 24. júna a konal sa s vylúčením verejnosti, dodal spravodajský web Meduza.io.

Cichanovsky bol obľúbeným autorom blogov, veľa cestoval po krajine, rozprával sa s ľuďmi a natáčal reportáže, ktoré potom zverejňoval na svojom kanále. Vlani oznámil, že má v úmysle kandidovať v prezidentských voľbách proti dlhoročnému vodcovi Alexandrovi Lukašenkovi.

V máji bol však zadržaný a vzatý do väzby, takže sa nemohol dať úradne zaregistrovať ako kandidát. O hlasy voličov sa potom aj v jeho mene uchádzala jeho manželka, učiteľka angličtiny Sviatlana Cichanovská. Napriek tomu, že sa Cichanovská v politike dovtedy nikdy neangažovala, vo voľbách bola úspešná, aj keď oficiálne skončila na druhom mieste za Alexandrom Lukašenkom. Opozícia neuznala oficiálne výsledky volieb, ktoré označila za zmanipulované, a zvolala masové protesty. Bieloruské bezpečnostné zložky ich brutálne potlačili, pričom došlo aj k obetiam na životoch. Samotní lídri protestov boli buď zatknutí, alebo nútení opustiť Bielorusko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok