Cichanovská označila verdikt voči jej manželovi za nezákonný. Bol odsúdený na 18 rokov väzenia

TA3 TASR
14.12.2021 11:09

Utorňajší verdikt v procese s predstaviteľom bieloruskej opozície Siarhejom Cichanovským je "nezákonný" a bude náročné prijať ho. Uviedla to jeho manželka Sviatlana Cichanovská na sociálnej sieti Telegram.

Bieloruský disident, bloger a politický aktivista Siarhej Cichanovski bol odsúdený na 18 rokov väzenia. V utorok o tom informovala bieloruská štátna agentúra BelTA. Trest si odpyká v trestaneckej kolónii s maximálnym stupňom stráženia. "Je to nezákonné a nie je to niečo, s čím sa dá zmieriť," zdôraznila Cichanovská. "Budem aj naďalej brániť človeka, ktorého ľúbim a ktorý sa stal lídrom pre milióny Bielorusov," dodala.

Cichanovskej manžel Siarhej plánoval v prezidentských voľbách v Bielorusku, ktoré sa konali v auguste 2020, kandidovať proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, pripomína agentúra DPA. Koncom mája 2020 ho však na jednom z mítingov zadržali. Odvtedy je vo väzbe.

Cichanovského uznali za vinného z "organizovania masových nepokojov a podnecovania spoločenskej nenávisti", uviedla BelTa. Siarhej všetky obvinenia od začiatku súdneho procesu popieral. "Je dokázaná priama súvislosť medzi zločinmi spáchanými blogerom (Cichanovským) a činnosťou extrémistov, ktorí manipulovali verejnú mienku prostredníctvom deštruktívnych kanálov na sociálnych sieťach," napísala štátna agentúra.

Namiesto neho sa o priazeň voličov uchádzala jeho manželka, ktorá podľa oficiálnych výsledkov s Lukašenkom prehrala – získala len okolo desať percent hlasov. Bieloruská opozícia i Západ však tieto voľby a ich výsledky označili za zmanipulované a Lukašenka ako legitímneho prezidenta neuznali. Predstaviteľku bieloruskej opozície Maryju Kalesnikavovú v septembri tohto roka odsúdili na 11 rokov odňatia slobody. Viktara Babaryku, ktorému takisto znemožnili kandidovať proti Lukašenkovi, v júli 2021 odsúdili na 14 rokov väzenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok