Vietnamskú novinárku odsúdili na 9 rokov väzenia za údajnú protištátnu propagandu

TA3 TASR
14.12.2021 17:03

Súd vo Vietname odsúdil v utorok známu novinárku a disidentku na deväť rokov väzenia za údajné protištátne aktivity. Odsúdená Pham Doan Trang publikovala materiály o ľudských právach a údajnej policajnej brutalite vo Vietname. Úrady tieto jej články a aktivity označili za protištátnu propagandu, informovala agentúra AFP.

Pred psychopatmi sa majte na pozore. Psychológ Mathé opísal, aké majú prejavy
Profimedia

Právnik odsúdenej avizoval, že sa so svojou mandantkou poradia a zvážia podanie odvolania voči verdiktu. Trang (43) bola zadržaná v októbri minulého roka, a to len niekoľko hodín po každoročnej americko-vietnamskej konferencii o stave ľudských práv. Podľa USA jej zadržanie mohlo mať vplyv na slobodu vyjadrovania vo Vietname.

Phil Robertson, zástupca riaditeľa sekcie pre Áziu v organizácii Human Rights Watch, pred súdnym procesom vyhlásil, že uznanie Trang za vinnú bude "tvrdou odvetou" za jej obhajovanie slobody prejavu a ľudských práv. "Tým, že ju vietnamské úrady stíhajú, ukazujú, ako veľmi sa boja známych kritických hlasov," povedal.

AFP pripomenula, že napriek rozsiahlym ekonomickým reformám a rastúcej otvorenosti voči spoločenským zmenám si vietnamská vládnuca komunistická strana zachováva prísnu cenzúru médií a je schopná tolerovať len drobnú kritiku.

Podľa AFP zadržala vietnamská polícia Trang aj v máji 2016, čím jej zabránila v účasti na stretnutí s vtedajším americkým prezidentom Barackom Obamom, ktorý ju pozval, aby sa k nemu pripojila v rámci fóra aktivistov. O dva roky neskôr bola novinárka zadržaná po stretnutí s európskou delegáciou, ktorá sa pripravovala na každoročný dialóg o ľudských právach medzi EÚ a Vietnamom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok