Pri pečení koreninami nešetrite: Aníz, škorica či badián pomôžu skvelej chuti koláčov i zdraviu

TA3/zm
12.12.2021 10:00

Pridajte do sviatočných koláčikov nielen štipku chuti a arómy, ale aj zdravia. Viete, čomu prospievajú koreniny typické pre vianočné drobné pečivo?

Pri pečení koreninami nešetrite: Aníz, škorica či badián pomôžu skvelej chuti koláčov i zdraviu
Pexels/Mareefe

Vedeli ste, že typické vianočné korenie klinčeky má priaznivý vplyv na zuby? Alebo, že po vanilke budete pokojnejší a aníz zas zlepší vaše trávenie? Koreninami pri pečení preto tento rok rozhodnete nešetrite.

Vanilka

Pár vanilkových rožtekov a všetok sviatočný stres je razom preč. Vanilkový lusk totiž mierni podráždenosť, odbúrava napätie a pomáha i proti nespavosti. Okrem toho ešte zlepšuje trávenie, najmä čo sa týka žlčníka.

Klinčeky

Či už ich meliete kvôli vôni do pečiva alebo pridávate pre chuť do vareného vína, klinčeky dokážu vaše zuby ochrániť pred vznikom paradentózy a zubného kazu. Do obyčajného čaju ich prisypte, ak sa u vás prejavujú prvé náznaky chrípky  či prechladnutia. Alebo jedzte pravidelne jeden dva koláčiky denne ako prevenciu.

Škorica

Účinky škorice sú dobre známe v kozmetike, ale i pri chudnutí. Keďže spaľuje tuky, koláčiky s jej prímesou sa nemusíte báť pojedať. Okrem toho má antibakteriálne účinky a dokáže telo krásne zohriať. Vďaka škorici sa riedi krv, takže je dokázaný jej priaznivý účinok i na srdce a mozog.

Muškátový oriešok

Všimnite si, že takmer v každom recepte sa používa len štipka muškátového orieška. To preto, že v malom množstve má pre nás priaznivý vplyv, napríklad na trávenie. Vo veľkom množstve je však tento oriešok nebezpečný a môže dokonca vyvolať halucinácie.  

Aníz

Ak by vám pred Vianocami chýbal apetít, doprajte si drobné pečivo s anízom. Dokáže vyliečiť nechutenstvo a celkovo posilňuje žalúdok, takže ho oceníte aj v prípade prejedenia sa sviatočnými dobrotami. A keby vás z toho predsviatočného zhonu rozbolela hlava, opäť to istí jeden anízový koláčik.

Badián  

Má veľmi podobné účinky ako aníz, takže sa používa pri liečení trávenia, ako aj pri tlmení bolesti žlčníka. Rovnako je jeho sila dokázaná v boji proti chrípke a prechladnutiu.    

Témy: Vianoce pečivo
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok