Železničná spoločnosť Slovensko postupne spístupňuje platbu kartou vo vlakoch

TA3 TASR
14.12.2021 16:01

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) od novembra tohto roka vo vybraných vlakoch postupne sprístupňuje možnosť bezhotovostnej platby kartou.

Poschodový vlak (1140px) TASR/František Iván
TASR/František Iván

Vybraní vlakvedúci si postupne preberajú mobilné zariadenia mPOS, ktoré im uľahčia prácu s predajom cestovných dokladov. Informoval o tom hovorca ZSSK Tomáš Kováč. Vlakvedúcich vybavených terminálmi mPOS môžu cestujúci nájsť v strediskách prevádzok v Bratislave, kde je 61 takýchto vlakvedúcich, v Košiciach ich je 103, v Trenčíne 13, v Štúrove 40 a v Žiline 60.

"Už na jar tohto roku sme spustili pilotnú prevádzku desiatich mobilných zariadení mPOS, účelom ktorej bolo overenie a prijatie rozhodnutia, či sú tieto zariadenia vhodné na prevádzku vo vlakoch," priblížil Kováč. Podľa neho sa ukázalo, že zavedenie terminálov mPOS do prevádzky a znížená logistická záťaž pri manipulácii s hotovosťou sú pozitívne vnímané nielen cestujúcimi, ale aj vlakvedúcimi.

Od začiatku novembra tak ZSSK postupne vybavuje 277 vlakvedúcich terminálom mPOS. Aktuálne viac ako 80 % zariadení je vlakvedúcimi prebratých. Konkrétni vlakvedúci boli z jednotlivých pracovísk vybraní tak, aby sa zabezpečila služba bezhotovostnej platby za cestovné doklady prednostne v diaľkovej doprave a pri sprevádzaní medzištátnych spojov. Konkrétne ide o vlaky kategórie InterCity (IC) na trase Košice – Bratislava, vlaky kategórie SuperCity (SC) 24x Pendolino na trase Čadca – Košice, vlaky typu Expres (Ex) 12x na trase Púchov – Horní Lideč, medzinárodné vlaky kategórie EuroCity (EC) 2xx na trase Štúrovo – Břeclav a rýchliky R 6xx na trase Košice – Bratislava (okrem R 614/615).

Najneskôr do konca prvého štvrťroka 2022 dostanú terminály mPOS aj zvyšní vlakvedúci. Cieľom ZSSK je, aby každý z približne 1400 vlakvedúcich mal zverený mobilný terminál mPOS, obdobne ako je nastavené zverenie do osobného užívania predajnej osobnej pokladnice nPOP, ktorú vlakvedúci využívajú už približne rok.

Zariadenia osobnej pokladnice nPOP a prenosného mobilného terminálu mPOS sa vzájomne dopĺňajú, terminál mPOS bezkontaktne načíta QR kód zo zariadenia nPOP. Vďaka tomu sa eliminujú omyly vlakvedúcich pri manuálnom zadávaní sumy do mPOS.

Hovorca ZSSK ozrejmil, že v roku 2019 sa uskutočnila verejná súťaž a ZSSK začala spolupracovať s Československou obchodní bankou, ktorá zabezpečuje akceptáciu platobných kariet na predajných miestach vybavených terminálom pre pokladnice komplexného vybavenia cestujúcich. Za službu akceptácie platobných kariet platí ZSSK zmluvné poplatky za jednotlivé transakcie, pričom prenájom všetkých POS terminálov je bezodplatný. Obdobne je to aj pri rozšírení akceptácie bezhotovostnej platby do vlakov ZSSK, zhruba 1400 terminálov mPOS je poskytnutých bezodplatne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok