Kvetinárom už ostali len pohreby a predaj cez okienka, reťazce ďalej profitujú

TA3
14.12.2021 07:00

Každý pozná vo svojom okolí kvetinára či floristu, u ktorého si kupuje kvety. Kvetinovú výzdobu sme si objednávali na svadby, krstiny či pohreby. Pandemické obmedzenia stopli aj tento biznis. Predaj kvetov cez výdajné okienko zďaleka nemôže dorovnať niekdajšie príjmy. Florista a ambasádor medzinárodnej organizácie Floral Fundamentals Robert Bartolen vysvetlil, ako zasiahli obmedzenia tento biznis.

Florista
TASR/Pavol Zachar

Od začiatku pandémie strácajú kvetinári čoraz viac pôdu pod nohami, upozornil Bartolen. Do Vianoc sa nevyriešilo nič a potom prišiel ďalší lockdown, pričom florista chápe, že toto sprísnenie bolo kvôli pandemickej situácii potrebné. 

Bartolen spomenul vyjadrenie politikov, podľa ktorých má mať podnikateľ našetrené prostriedky, aby v horších časoch prežil.  "My sme si v priebehu dvoch rokov  tie prostriedky nemohli naakumulovať, takže teraz, keď kvetinár nepredá dosť na faktúry, ktoré má, tak ide do januára do dlhu," vysvetlil florista s tým, že prvé mesiace budúceho roka sa zrejme bude opakovať scenár, ktorý sme mali pred rokom. "Vieme, že kvetinárstva mali Valentína aj MDŽ cez výdajné okienka, kým reťazce navalili kvantum kvetov," kritizuje Bartolen.

Jednou z najzásadnejších vecí, ktoré uškodili kvetinárom, bolo podľa floristu to, že keď sa zatvárali prevádzky, nebolo dostatočne povedané, že kvetinárstva ďalej fungujú cez výdajné okienka. 

Dva roky fungujú kvetinári v obmedzenom režime. Nie sú plesy, nie je spoločenská sezóna, nie sú svadby, stužkové, nekonajú sa firemné oslavy. Kvetinári podľa Bartolena premýšľajú v krajnej núdzi aspoň o pohreboch. O tejto polohe podnikania sa už podľa neho nedá hovoriť ako o rizikovej. "Je to už za rizikovosťou. Je to už skôr bdiace, až spiace," vyjadril sa Bartolen.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok