Daňové priznanie z predaja nehnuteľnosti môžete podať dodatočne, platí daňová amnestia

TA3 TASR
14.12.2021 15:43

Fyzické osoby, ktoré nemajú oprávnenie na podnikanie, majú do konca februára budúceho roka čas na to, aby podali riadne alebo dodatočné daňové priznanie za obdobie rokov 2016 až 2020 k dani z príjmov z predaja či prevodu vlastníctva nehnuteľností.

finančná správa znak ilu 1140 px (TASR/Martin Baumann)
TASR/Martin Baumann

Finančná správa (FS) SR upustí od uloženia sankcie za oneskorené zaplatenie dane alebo podanie daňového priznania, informovala o tom v utorok hovorkyňa FS Martina Rybanská.

"Úroku z omeškania sa vyhnete, ak priznáte príjem z predaja nehnuteľnosti do konca februára 2022," uviedla Rybanská. Ak sa chcú daňovníci vyhnúť pokutám za oneskorené zaplatenie dane alebo oneskorené podanie daňového priznania, musia priznať príjem a zaplatiť daň z príjmov z predaja alebo prevodu nehnuteľnosti počas rokov 2016 až 2020 do tohto termínu. Od vyrubenia úroku z omeškania upustí finančná správa aj v prípade, že dovtedy daňovník dostane odklad platenia dane či splátkový kalendár.

Finančná správa upozorňuje, že v určitých prípadoch môže byť príjem z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti oslobodený od dane. Vtedy nevzniká povinnosť podať daňové priznanie a zaplatiť daň. Ide napríklad o predaj nehnuteľnosti, ktorú mal majiteľ vo vlastníctve viac ako päť rokov a nebola zaradená v obchodnom majetku. Oslobodené od dane je tiež darovanie nehnuteľnosti alebo predaj reštituovaného majetku.

Finančnej správe sa doposiaľ podarilo priniesť do štátneho rozpočtu 2,5 milióna eur, keď 13-tisíc daňovníkom rozposlala upozorňujúce listy, aby podali daňové priznanie k príjmu z predaja nehnuteľností a daň zaplatili. Z toho približne 1,8 milióna eur sa podarilo získať od daňovníkov, ktorí po doručení listu dodatočne podali daňové priznanie. Zvyšných 700-tisíc eur finančná správa eviduje od tých, ktorí už vďaka listovej akcii mali vedomie o tejto povinnosti a podali daňové priznanie za rok 2020. Stále však zostalo približne 9-tisíc daňovníkov, ktorí príjem nepriznali. Ak tak urobia do konca februára, na úrokoch sa im odpustí spolu približne 500-tisíc eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok