Sme rodina reformu zdravotníctva nepodporí. Je pre pacientov nebezpečná, varuje Visolajský

TA3 TASR
14.12.2021 16:23

Všetci si uvedomujeme, že reforma zdravotníctva je potrebná, musíme ju urobiť tak, aby nepoškodila poskytovanie zdravotnej starostlivosti, povedal predseda Národnej rady SR a líder hnutie Sme rodina Boris Kollár po rokovaní s Lekárskym odborovým združením.

Nové čísla
TASR/Michal Svítok

Kollár oznámil, že poslanci Národnej rady SR za klub Sme rodina budú hlasovať proti reforme nemocníc. Šéf parlamentu podľa svojich slov sľúbil regiónom, že ak nebudú ich podmienky splnené, reformu nepodporí. Klub Sme rodina má 17 poslancov. Reformu nepodporilo Sme rodina už ani v prvom čítaní. Kollár podľa svojich slov navštívil viaceré regionálne nemocnice v okresných mestách, kde hovoril s riaditeľmi nemocníc, ale aj so zdravotníkmi.

Lengvarský si nesplnil úlohu

Reforma síce ruší lôžka, ale nerieši, čo s pacientmi následne bude, kritizuje Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia, ktorý taktiež vystúpil na tlačovej besede. "Reforma predstavuje pre našich pacientov, o ktorých sa denne staráme v nemocniciach, riziko," vyjadril sa. 

Nijako podľa neho nebola vyriešená požiadavka Memoranda za lepšie zdravotníctvo, aby sa reforma opravila a bola lepšie zabezpečená ambulantná zdravotná starostlivosť. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský si podľa neho nesplnil úlohu komunikovať o reforme s nespokojnými regiónmi.

Výzva poslancom

Visolajský zároveň vyzval poslancov, aby vypočuli lekárov a pacientov a namiesto politických záujmov hlasovali podľa svojho svedomia. "Ľudia v krajoch nezabudnú, kto za reformu hlasoval," zdôraznil Visolajský. Navrhované zmeny označil za nebezpečné pre zdravotníctvo aj pacientov a poďakoval hnutiu Sme rodina, že za reformu nezahlasuje.

Podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter, ktorý bol rovnako ako Visolajský podpísaný pod memorandom,  súhlasil, že návrh zákona v predloženej podobe nezohľadňuje a nenapĺňa ich požiadavky. Chýba podľa neho garancia, že prijatím reformy nehrozí zníženie dostupnosti zdravotnej starostlivosti. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok