Vplyv ministra vnútra sa pri výbere šéfa polície posilní, novelu odobrila aj Čaputová

TA3 TASR
14.12.2021 11:36

Kompetencie ministra vnútra pri vymenovaní a odvolávaní prezidenta Policajného zboru a riaditeľa Úradu inšpekčnej služby sa posilnia. Verejné vypočutia pred výborom budú mať iba konzultačný charakter, minister nimi nebude viazaný.

Počas protestu v Bratislave poškodili auto, páchateľa zadržali. K útokom podľa polície nedošlo
TASR/Jakub Kotian

Odvolať šéfa polície, ale aj inšpekcie bude možné aj bez udania dôvodu. Vyplýva to z novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže SR a Železničnej polície, ktorú v pondelok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec.

Aké zmeny nastanú?

Zruší sa odporúčanie výsledku verejného vypočutia v parlamentnom brannobezpečnostnom výbore pre vymenovanie kandidáta ministrom vnútra na funkciu šéfa polície, ako aj záväzné odporúčanie pri odvolaní policajného prezidenta na základe aspoň trojpätinovej väčšiny hlasov všetkých členov výboru. Minister tak nemá byť pri výbere viazaný závermi výboru. Týkať sa to má aj výberu riaditeľa Úradu inšpekčnej služby.

Cieľom verejného vypočutia má byť prezentácia kandidátov predložených ministrom vnútra na dané funkcie pred poslancami parlamentu a verejnosťou. Kandidát na policajného prezidenta, ale aj kandidát na riaditeľa inšpekcie ho absolvujú ešte pred vymenovaním ministrom, respektíve vládou SR.

Kandidátom na funkciu prezidenta polície či riaditeľa inšpekcie bude môcť byť aj bývalý príslušník Policajného zboru, ak spĺňa návrhom zákona stanovené podmienky.

Funkčné obdobia už nebudú obmedzené. V súčasnosti trvá funkčné obdobie šéfovi polície a inšpekcie štyri roky. Prezident polície a šéf inšpekcie má po novom skončiť vo funkcii, ak sa jej vzdá, ak je z nej odvolaný alebo ak skončí služobný pomer. Nová legislatíva vymedzuje dôvody, pre ktoré môže šéfa polície odvolať minister vnútra a pre ktoré môže vláda odvolať riaditeľa inšpekcie. Vláda môže po novom odvolať šéfa inšpekcie z funkcie na návrh ministra vnútra aj bez uvedenia dôvodu. Aj šéfa polície bude môcť minister odvolať z funkcie aj bez udania dôvodu.

Súčasťou novej legislatívy je aj pozmeňujúci návrh, ktorým koalícia reagovala na výhrady prezidentky pri vetovaní novely zákona o štátnej službe. Ak si to vyžaduje dôležitý záujem štátnej služby, po novom bude môcť minister previesť nadriadeného na inú funkciu v tom istom mieste výkonu štátnej služby na základe odôvodneného návrhu nadriadeného v priamej riadiacej pôsobnosti ministra. Ak pôjde o nadriadeného v priamej riadiacej pôsobnosti ministra, môže tak minister urobiť aj bez návrhu.

"Prevedenie alebo preloženie sa nebude vzťahovať na prezidenta Policajného zboru a riaditeľa Úradu inšpekčnej služby vzhľadom na osobitnú úpravu ich menovania a odvolávania z funkcie ani na nadriadeného Zboru väzenskej a justičnej stráže okrem generálneho riaditeľa zboru a jeho námestníkov," píše sa v materiáli. Nová legislatíva bude účinná dňom vyhlásenia.

Rozšíri sa aj zoznam psychotropných látok

Zoznam psychotropných a omamných látok sa rozšíri. Vyplýva to z novely zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch, ktorú v pondelok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Zoznam sa tak doplní o sedem psychotropných látok prvej skupiny. Medzi psychotropné látky prvej skupiny sa majú pridať aj dve nové. Preradí sa tiež omamná látka izotonitazén z druhej skupiny omamných látok do prvej skupiny, pretože nemá terapeutické použitie. Podľa legislatívnej zmeny táto látka vykazuje podobnú účinnosť ako morfín, ale na rozdiel od morfínu sa vo forme lieku nepoužíva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok