Vianoce bez lepku: Koláčov sa nemusíte vzdať, takto si pripravíte ich zdravú verziu

TA3/zm
19.12.2021 10:00

Alergiu alebo intoleranciu na lepok už v dnešnej dobe nemusíte brať ako tragédiu. Všetky ingrediencie sa dajú dokonale nahradiť, takže ani počas sviatkov sa nemusíte vzdávať žiadnych dobrôt, vrátane sladkých koláčikov.

Vianoce bez lepku: Koláčov sa nemusíte vzdať, takto si pripravíte ich zdravú verziu
Pexels/Lina Kivaka

Experimentovať v kuchyni bez lepku môžete i v prípade, že netrpíte žiadnymi potravinovými alergiami. Bude vám ľahšie a otvoria sa vám nové možnosti varenia či pečenia.

Náhrady múky

Základnou potravinou, ktorá obsahuje lepok, je múka. Ak máte s touto jednou zložkou problém, ako najjednoduchšie riešenie sa núka zaobstarať si múku bezlepkovú. Nie každý si však môže dovoliť kupovať túto drahšiu surovinu, alebo vám skrátka môžu v špajzy dôjsť zásoby. V takom prípade siahnite po orechoch.

Orechy sú bezlepková surovina, ktorá sa používa do viacerých receptov na pečenie spolu s múkou, ale dokážete si vystačiť aj bez nej. Bezlepkové sladkosti sú najčastejšie prichystané z mandľovej múky, ktorú však pred používaním najskôr dobre preosejte. Vyhnete sa tak nechceným hrudkám v ceste.

Ak hľadáte rôzne bezlepkové múky, ktoré nemusia mať priamo toto pomenovanie, poobzerajte sa po kukuričnej, pohánkovej, ryžovej alebo dokonca fazuľovej či hrachovej múke. Tá je dokonca častokrát súčasťou  fit alebo vegánskych receptov.

Raw pečenie

Pečenie v prívlastkom raw vlastne nie je pečenie, pretože ide o koláčiky a dezerty pripravené zo surových ingrediencií. Je to však cesta nielen pre bezlepkové stravovanie, ale opäť i vegánov a vyznávačov zdravého životného štýlu.   

Výhodou surových koláčikov je aj to, že sú oveľa viac sýte, takže vám bude stačiť zjesť rozhodne menej  takýchto sladkostí ako klasického drobného pečiva.

Čokoláda je bezlepková

Nezabúdajte na to, že najznámejšia sladkosť na svete, čokoláda, je bezlepkovou pochúťkou. A jej roztopením dokážete vyčarovať nespočetné množstvo sladkostí, keď ju doplníte rôznymi ingredienciami, ktoré váš organizmus zvládne aj v prípade, že ste celiatici.  

Témy: Vianoce
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok